IoT: Met wifi meten hoe druk het is!

 

Een aantal maanden geleden zijn we in het Launch Café (de thuisbasis van Slimmer wifi) begonnen aan een ambitieus project. We willen het gebouw slim gaan maken. We zijn begonnen met het wifi.

Internet of Things

Misschien had je het al een paar keer voorbij zien komen, Internet of Things (IoT). Wat is dat nou eigenlijk? Zoals wij het zien is IoT het verbinden van domme apparaten en sensoren naar het internet. Neem de slimme thermostaat als voorbeeld. Door de thermostaat te verbinden met het internet maak je deze slim. De internet verbinding van de thermostaat stelt je in staat deze van een afstandje te besturen en vanaf je werk te kijken hoe warm (of koud, brr) het is. 

Internet of Things gaat nog veel verder dan thermostaten en koelkasten. Ook kleine sensoren (luchtdruk, vochtigheid, snelheid, GPS) gaan zich een weg vinden naar onze huizen en bedrijven. Sterker nog, apparaten waarvan je geen idee had dat ze slim konden worden zullen zich langzaam gaan ontwikkelen. We geven het toe, ze zullen niet allemaal even nuttig zijn, zoals deze broodrooster die aan de hand van je takenlijst een berichtje in je toastje graveert: 

Bij Slimmer wifi vinden we het leuk om na te denken wat onze apparatuur kan bijdragen als we ze slimmer maken. Een wifi punt heeft namelijk best veel informatie, aan ons om te kijken of we deze data konden verzamelen, schoonmaken, anonimiseren en presenteren. 

Crowds Monitor

We maakten allereerst selectie van de data die we interessant en bruikbaar vonden. 

  1. Waar hangen onze wifi punten door het gebouw heen? 

  2. Hoeveel mensen zijn er verbonden per wifi zender?

  3. Wanneer zijn deze verbonden? 

Deze gegevens zijn heel basaal, maar door ze te combineren en visualiseren krijg je toch erg nuttige informatie. Namelijk, je kunt de bezettingsgraad bekijken per tijdstip en dit visualiseren. 

Wij zorgen ervoor dat onze wifi kastjes de data netjes doorstuurden naar collega Terrence (van Jaav). Hij zorgde voor de data opslag en verwerking. Wanneer dit klaar stond ging Floris (van Infotopic) er mee aan de slag om te zorgen dat die data mooi gevisualiseerd werd. 

Wat krijg je dan? De Launch Café Smartbuilding Crowds Monitor: Dit overzicht levert nu inzicht in hoe druk het in het Launch Café is en houdt anoniem bij op welke plekken van de dag ruimtes beschikbaar zijn. Wanneer is het nou het drukst? Verassing: tijdens de VrijMiBo ;-)

Deze informatie is binnenkort live op de TV schermen van het Launch Café te zien en dit is één van de eerste stappen om het gebouw slim te maken. Voor ons een leuke uitdaging om te kijken of we onze producten nog extra 'smart' konden maken. Dat klikt namelijk ontzettend prettig met onze bedrijfsnaam :-)!


 
Puck Geytenbeek