Waarom 'Internet of things' de vijand is van wifi

 

De laatste tijd is er iets bijzonders aan de hand: computers halen steeds meer informatie van het internet en het aantal apparaten per persoon is ook sterk gegroeid. Waar je vroeger 1 computer per huishouden had, zijn er nu gemiddeld twee tot drie apparaten per gebruiker. Denk aan een smartphone, laptop en een tablet. Of zelfs een smartwatch. Wifi-netwerken hebben steeds meer moeite om hiermee om te gaan.

Maar de echte uitdaging voor wifi komt pas met de volgende revolutie: ‘Internet of Things’, oftewel het slimmer worden van apparatuur en objecten. Het komt erop neer dat binnenkort elk apparaat aan een internetverbinding hangt.

Een mailtje van je kamerplant

Voorbeelden hiervan zijn de koelkast die laat weten dat de melk op is, de thermostaat die jouw huis alvast opwarmt voordat je thuiskomt en, jawel, de plant die je een mailtje stuurt als het tijd is om hem water te geven.

Eigenlijk zijn het hele toffe innovaties. Niet allemaal even nuttig, maar wel tof! De toekomst zal uitwijzen welke ‘things’ bij iedereen thuis te vinden zullen zijn, maar wat voorop staat, is dat het aantal verbonden apparaten exponentieel zal stijgen. Kijk maar eens hoeveel mensen nu al een slimme Nest- of Toon-thermostaat in hun huis hebben.

 
 
internet of things.jpeg
 
 

Belasting en signaalverlies

Waarom dat vervelend is voor je wifi-netwerk? Internet of things-apparaten zijn eigenlijk altijd via het draadloos netwerk verbonden, omdat je dan geen kabels hoeft aan te leggen. De apparaten liggen overal in huis en dit betekent dat jouw netwerk het zwaar te verduren krijgt. Waar het eerder een paar laptops en telefoons moest faciliteren, moet het nu veel meer apparaten kunnen aansturen. Hoeveel planten heb je in huis? Binnenkort hebben ze allemaal wifi. :) 

Het tweede probleem wat Internet of things met zich meebrengt is signaalverlies. Omdat er steeds meer apparaten zijn verbonden, wordt het steeds drukker op de wifi-golven en er is daardoor minder bereik. Apparaten zoals de slimme koelkast in de bedrijfskantine hebben internet nodig om die slimme functies uit te voeren, dus als ze geen bereik hebben werken ze niet goed. Het bereik van wifi-netwerken zal de komende tijd belangrijker gaan worden. Tenzij je ouderwets zélf je melk wil kopen natuurlijk.

Wifi-netwerken voor de toekomst

De eisen die in 2016 aan wifi-netwerken gesteld worden zullen daarom veel hoger zijn dan we gewend zijn, maar is jouw netwerk daar klaar voor? Slimmer Wifi bouwt wifi-netwerken die klaar zijn voor de toekomst. Wij houden rekening met innovatie en zorgen ervoor dat jij met jouw wifi-netwerk de komende jaren vooruit kan.

 
Wouter Zijlstra