Wifi in de bergen

 

Ergens anders werkenwe schreven er al eerder over en gaven als tip mee om vooral om iemand van Slimmer wifi mee te nemen op je workation. Congressus, een bedrijf dat software maakt voor vereniginge nam onze network engineer Jelle mee naar het wonderschone Fayance, Frankrijk.

Jelle nam de taak op zich om in de bergen van Frankrijk een week lang super goeie wifi te regelen. Hoe? Jelle legt het uit:

Maar er is toch al wifi?

Ik heb ooit tegen een nichtje op vakantie bij aankomst als grapje gezegd: “Er is alleen geen wifi hier, maar das niet erg toch?”. Ik heb nog nooit zo snel een gezicht wit weg zien trekken. Voor een bedrijf is Snapchat en Instagram natuurlijk minder van levensbelang, maar je email, telefoon en ontwikkelomgeving net zo belangrijk.

Een huis huren zonder wifi is inmiddels ondenkbaar, maar daar is alles wel zo’n beetje mee gezegd. Je zult niet op Booking.com zien of je wifi ook wel echt workationproof is en aangezien we in de bergen van Zuid-Frankrijk zouden zitten had ik al wel een donkerbruin vermoeden hoe dit zou eindigen.

Een koffer vol met draadjes

Gelukkig hadden we voor vertrek besloten dat we de wifi op onze tijdelijke werkplek zelf zouden regelen en daarom zijn we de voorraadbunker van Slimmer wifi ingedoken waar het vol staat met apparatuur die ook best wel een weekje op vakantie wilden.

Gewapend met een paar access points, een switch voor de VOIP telefoons en een arm vol netwerkkabels (die professioneel tussen de sokken van Jochem in de grote groepskoffer werden gerold) konden we los: on y va!

Oja gratis tip! Een koffer vol met kabels en elektronica wil je trouwens niet op Schiphol onbeheerd achterlaten, tenzij je graag in het nieuws wilt komen en van boze marechaussees houdt.

Een grote buis vol internet

In Nederland zijn we nogal verwend qua internetsnelheid. Zo zal je zien dat internetpakketten vaak pas beginnen bij 40Mbit. De gemiddelde snelheid in Frankrijk ligt echter op 10Mbit... Sterker nog, in een huisje in de bergen van Zuid-Frankrijk zal je waarschijnlijk ADSL hebben wat eigenlijk veredeld inbel-internet is. Gelukkig heeft Slimmer wifi een aantal 4G back-up verbindingen kant en klaar in de voorraadbunker liggen voor als iemand met een graafmachine je kabel uit de grond trekt. Het fijne aan deze verbindingen: Supersnel en Onbeperkt internet (zelfs in het buitenland!).

Het paradijs van een Network Engineer

Aangekomen in Frankrijk bleek onze voorspelling waar te zijn: 2Mbit internet en alleen op de tragere 2.4GHz frequentie in het huis. Internet om te janken. Gelukkig hadden we vanaf ons punt in de bergen prachtig uitzicht op een 4G mast die op de berg tegenover ons stond. Goeie internetverbinding? Check. Vervolgens moesten we alleen nog wel die 4G verbinding naar onze laptops en telefoons zien te krijgen, maar gelukkig zijn we daar best wel heel erg goed in. Waar ik vooral blij van werd was de complete radiostilte in de ether. Normaal gesproken heb je bij wifi nog al vaak last van je buren omdat die op het zelfde kanaal als jij staan te zenden, maar hier was het compleet stil. Restte ons nog deel 3: Een ijskoude Kronenbourg. En dat lukte ook prima!

Wil je meer weten over deze workation? Kijk dan het filmpje of lees hier de blog van Katja van Congressus :)

 
Puck Geytenbeek