Thuis je wifi verbeteren: 6 eenvoudige tips

 

Greatwaves is er voor alle bedrijven die beter internet nodig hebben. We bouwen geen uitmuntende wifi-netwerken voor thuis. Maar om je toch niet in je hemdje te zetten, zes hier tips om thuis jouw wifi netwerk te verbeteren:

1. Het plaatsen van de router doe je niet op de grond, maar bij het plafond

Om een wifi-signaal beter te maken, moet je voorkomen dat het apparaat dat je wifi uitstuurt (zoals je modem) op de grond staat. Wifi werkt namelijk als een paraplu (zie het plaatje hiernaast). Als je het wifi modem of router op de grond zet, dan hebben je onderburen beter signaal dan jij omdat de signalen het meeste naar beneden afstralen, zonde! Plaats je zender dus zo hoog mogelijk.

 
 

2. Je wifi verbeteren werkt het beste als je de router centraal ophangt

Wifi verbeteren door routerplaatsing

Wifi verbeteren door routerplaatsing

Zoals je in het plaatje hierboven al zag, hangt de wifi router midden in de ruimte. Het belangrijkste is niet dat hij in het midden van een kamer hangt (want erg praktisch is dat niet), maar dat hij in het midden van je huis hangt.

Afhankelijk van de grootte van je huis en de sterkte van de wifi-zender kan één zender ongeveer 50 tot 100m2 van wifi voorzien. Kies dus de plek waar je de wifi zender plaatst strategisch uit en zet deze in de buurt van waar je het wifi het meest gebruikt. Pro-tip: onderschat de wc niet. ;-)

3. Het signaal van je modem versterken

De grootste vijand van wifi zijn muren. Vooral in oude huizen, daar zit namelijk ijzererts in bakstenen verwerkt en zijn de muren vaak dik. Per muur ben je al gauw 30-40% van je signaal kwijt en dat kan betekenen dat je maar op een paar punten goed wifi hebt. Als je dit soort muren hebt, of er staan veel metalen / betonnen obstakels tussen jou en je wifi-zender, zet je modem dan ergens anders neer en je signaal verbetert enorm. Mocht dit niet voldoende zijn, zorg dan dat je netwerk wordt aangevuld met meer wifi-zenders (bekabelde acces points, geen repeaters).

4. Signaal versterken met aluminium folie. Ja, echt

Het is voor te stellen dat je bij dit punt even moet grinniken, maar het is bewezen dat aluminiumfolie echt kan werken. Hoewel dit voor kantoren moeilijk is aan te raden als professionele optie, is het voor thuisgebruik best leuk om je wifi te verbeteren.

 
 
6 tips.jpeg

Waarom werkt dit? Vaak worden wifi-zenders bij een muur gezet (zie punt 2 en 3). Je weet inmiddels dat wifi werkt als een paraplu. Omdat je wifi zender bij de muur staat gaat de helft van je signaal de verkeerde kant op! Door aluminium folie achter de antenne te plakken worden de signalen die je naar de muur stuurt teruggekaatst je ruimte in en dit kan leiden tot 25% meer signaal. Beetje knutselen, behoorlijk resultaat!

5. Wifi wachtwoord veranderen

Het lijkt simpel, maar weet jij precies wie er van je wifi-netwerk gebruik maakt? Het kan zijn dat je wachtwoord ergens op een briefje staat, dat de buurman er (zomaar per ongeluk) gebruik van maakt of dat er iets op je netwerk zit waar je niet vrolijk van wordt.

Je wifi-wachtwoord veranderen moet je daarom om de paar maanden doen. Niet alleen is dat veilig, het zorgt er voor dat er minder mensen op je netwerk zitten en dan hou je meer snelheid over voor jezelf. De mensen die ongewild op je netwerk zitten, komen vanzelf wel vragen waarom hun internet niet meer werkt.

6. Ga op speurtocht en verander je wifi kanaal

Als wij op locatie zijn meten we de huidige situatie bij een klant. Dit doen we met laptops met speciale antennes en software, maar dit kan jij zelf ook!

Voor Android is er een super fijne gratis app beschikbaar: Wifi Analyzer. Hiermee kun je zien hoe druk het in de buurt van jouw huis is en kun je een rustig kanaal uitkiezen Daar kan je daarna in je router-instellingen op afstemmen.

Voor de iPhone is er helaas geen app die dit kan, maar op je MacBook kan dit wel. Dit doe je door met de alt-toets op je wifi icoontje te klikken en naar wifi-probleemoplossing te gaan. Hier kun je bij de hulpprogramma’s (Tabblad Prestaties) vinden welke wifi-netwerken het beste zijn om te gebruiken.

In het kort komt het hier op neer: gebruik een wifi kanaal dat door weinig mensen gebruikt wordt. Dit kun je altijd instellen in het apparaat wat het wifi uitzend; zoek dit even op in het handleiding.

Tot zover deze blog met 6 tips om thuis je wifi te verbeteren. Succes!

 
 

Heb je de tips opgevolgd?

 
Wouter Zijlstra