Naar overzichtLaatst bijgewerkt op 12 dec 2022

Zakelijk glasvezel: de voor- en nadelen

Zakelijk glasvezel: de voor- en nadelen

Stel, je hebt een bedrijf en je wilt het snelste internet dat er maar is, dan ben je aangewezen op glasvezel. Je komt dan in een ongelukkig doolhof aan prijzen en opties terecht. Hier alvast wat tips!

Voor- en nadelen van zakelijk glasvezel

Voor jouw bedrijf wil je het snelste internet dat er is, dus dan ben je aangewezen op zakelijk glasvezel. Maar waar moet je precies op letten als je de opties gaat vergelijken? In dit artikel vertel ik je wanneer glasvezel handig is en wat de voor- en nadelen zijn. Ik sluit af met zes tips, mis ze niet!

Wï»żil je exact weten wat elke levancier per maand kost en welke contractvoorwaarden ze hebben? Check dan hier de prijzen en voorwaarden per leverancier.

Waarom heeft ons bedrijf glasvezel nodig?

Als bedrijf wil je dit als:

  • Je met veel collega’s of bedrijven gebruikmaakt van Ă©Ă©n internetverbinding
  • Als er veel bestanden naar het internet worden gestuurd (uploaden)
  • Je bedrijf stilstaat als je ook maar eventjes offline bent
  • Er op jouw bedrijfslocatie geen ander alternatief beschikbaar is
  • Jullie de hele dag videobellen, online samenwerken en chatten

De samenvatting: 25+ collega’s
Dit komt grofweg neer op het volgende: glasvezel is meestal noodzakelijk vanaf 25+ collega’s. Goede alternatieven (zoals Coax) bieden vanaf dat punt vaak te weinig uploadsnelheid. Een glasvezellijn heeft dus als voordeel dat de uploadsnelheid net zo hoog is als de downloadsnelheid, wat bij ADSL en Coax niet het geval is.

De voordelen van zakelijk glasvezel

Er zijn er genoeg goede redenen waarom je voor zakelijk glasvezel kunt kiezen:

  1. Je haalt veel hogere snelheden met glasvezel in vergelijking met andere internetaansluitingen. En de snelheid loopt op tot wel 10 Gbit/s! Dat is 50 keer sneller dan het snelste Coax-abonnement.
  2. Glasvezel is symmetrisch, wat betekent dat de uploadsnelheid gelijk staat aan de downloadsnelheid. Dus bijvoorbeeld met 100 Mbit/s downloaden Ă©n uploaden. Is dat dan niet altijd zo? Nee, want zelfs met het snelste Coax-abonnement van 1000 Mbit’s, upload je tot 75 Mbit’s. Dat is minder dan 10% van de maximale downloadsnelheid. Zonde, toch?
  3. Je kunt zakelijk glasvezel krijgen zonder overboeking. De meeste internetverbindingen (zoals Coax en ADSL) zijn op basis van overboeking. De opgegeven snelheden haal je alleen als het niet al te druk is in de buurt. Zo kan het dus voorkomen dat je een snelle internetverbinding hebt, maar dat je internet simpelweg ‘op’ is.
  4. Hoera, veel minder storingen! En als er al een storing is, dan wordt dit sneller opgelost. Dat staat ook netjes omschreven in het contract. Zo is er bij glasvezel een uptime-garantie van bijvoorbeeld 99.97% mogelijk. Omgerekend betekent dat: je internet mag er maximaal 13 minuten per maand of 2.5 uur per jaar uit liggen. Mocht je meer storingen hebben, dan krijg je geld terug vanuit de boeteclausule van je internetleverancier.

De nadelen van zakelijk glasvezel

Natuurlijk is het niet allemaal rozengeur en maneschijn (al komt het dichtbij!). Om je een duidelijk beeld te geven, heb ik de nadelen op een rij gezet:

  1. Je betaalt eenmalig voor de aansluiting van de zakelijke glasvezelverbinding. De aansluiting, ook vaak de ‘access’ genoemd, kost ergens tussen de 200 en 250 euro. De prijs voor het internetabonnement ligt aan de internetsnelheid. Gemiddeld kost het tussen 130 en 850 euro per maand.
  2. Elke leverancier heeft weer andere voorwaarden en iets andere prijzen. Laat je daarom goed adviseren voor je de definitieve keuze voor een internetleverancier maakt. Zorg er ook voor dat je ICT-partij zélf partner is van de internetleverancier. Dit levert korte lijntjes op en zorgt ervoor dat een storing goed en snel opgepakt kan worden. Heb je nog geen ICT-partij voor je glasvezel? Neem dan contact met ons op voor persoonlijk advies! We vinden altijd een passende oplossing.
  3. De levertijd van zakelijk glasvezel is langer dan ‘gewoon’ internet: het kost gemiddeld twaalf weken voordat het geleverd (of verhuisd) kan worden. Houd hier dus rekening mee bij het uitzoeken van een nieuw internetabonnement en kantoor.
  4. De loopduur van de contracten is vaak meerjarig. Dit komt doordat je korting krijgt op de eenmalige aansluitkosten bij een langere contractduur. Contracten van drie of vijf jaar hebben vaak de goedkoopste maandelijkse kosten.

Zo werkt glasvezel voor een (nieuw) kantoor

Wil je verhuizen naar een nieuw kantoor? Houd er dan rekening mee dat de glasvezellijn mee moet verhuizen en dat dit twaalf weken kost. Vaak brengt dit ook extra kosten met zich mee omdat er weer gegraven moet worden. Daarnaast kan het om een grote afstand gaan. De internetleverancier doet dan een voorstel voor een contractverlenging en neemt in sommige gevallen een deel van de investering op zich.

Tot slot: 6 gratis tips (doe er je voordeel mee!)

Onze zes tips over zakelijk glasvezel. Zes? Ja, zes. Want zo zijn we.

  1. Kies voor kwaliteit boven kwantiteit. Dat is internet zonder, of met heel weinig overboeking. Dit zorgt ervoor dat je de bandbreedte die je neemt altijd krijgt.
  2. Kies voor een termijn van drie of vijf jaar. Dit scheelt ontzettend veel geld in installatiekosten en maandelijkse kosten.
  3. Kies een termijn die synchroon loopt met je huurtermijn. Zo loop je geen risico op hoge verhuiskosten of abonnementen die nog doorlopen na je huurtermijn.
  4. Kies voor een abonnement dat bij je past. We zien vaak dat bedrijven een te groot internetabonnement hebben dat nauwelijks gebruikt wordt. Wij monitoren dit voor onze zakelijke klanten om te zorgen dat ze niet teveel betalen voor iets wat ze niet gebruiken.
  5. Vraag meerdere offertes aan bij verschillende leveranciers. Dit kan soms honderden euro’s per maand schelen.
  6. Zakelijk glasvezel is na de looptermijn maandelijks opzegbaar! En laat je niks anders wijs maken :)

Tijd om de providers te vergelijken

Ben je al overtuigd van deze snelle vorm van internet? Lees hier over de top 5 glasvezel providers en check gelijk de prijzen. Als je daarna nog twijfelt, dan helpen we je om de beste keuze te maken. Dat is bij een langlopend contract extra belangrijk.

Naar overzicht

Lees verder...

TechniekKlantcases
Afbeelding bij artikel Industry 4.0 en het belang van een krachtig netwerk

Justin Matulessy6 apr 2023

Industry 4.0 en het belang van een krachtig netwerk

Hoe verlopen de ontwikkelingen binnen de industriële sector (Industry 4.0)? En waarom is een krachtig netwerk belangrijk? Lees het hier! Lees meer

Klantcases
Afbeelding bij artikel Klantcase over de supervette Starlink voor Workdistrict

Katja Poltavets10 aug 2022

Klantcase over de supervette Starlink voor Workdistrict

Wat doe je als je over twee weken in je pand kunt, maar je nog 18 weken moet wachten tot je glasvezel is aangelegd? Dan zetten wij een Starlink op je dak :) Lees meer

Tips
Afbeelding bij artikel 3 warehousing webinars over magazijn wifi

Katja Poltavets28 jun 2022

3 warehousing webinars over magazijn wifi

Wil je het maximale uit je internetoplossing halen voor jouw magazijn? Check onze 3 webinars voor alle uitdagingen en oplossingen voor wifi voor warehousing. Lees meer

Kun jij wel een beetje Greatwaves gebruiken?

Super gaaf! Neem dan gelijk even contact met ons op voor een vrijblijvend gesprek. Voor ons is geen mission impossible! Bel ons op 050 211 24 69 of vraag meteen een offerte aan.

Neem nu contact met ons op

info@greatwaves.nl
050 211 24 69