Naar overzichtLaatst bijgewerkt op 27 aug. 2021

Voor- en nadelen van zakelijk glasvezel

Voor jouw bedrijf wil je het snelste internet dat er is, dus dan ben je aangewezen op zakelijk glasvezel. Maar waar moet je precies op letten als je de opties voor glasvezelinternet gaat vergelijken? In dit artikel vertel ik je meer over de voordelen en nadelen van zakelijk glasvezel. Ik sluit af met zes tips, mis ze niet!

Waarom heeft ons bedrijf glasvezel nodig?

Als bedrijf heb je zakelijk glasvezel nodig als:

 • Je met veel collega’s of bedrijven gebruikmaakt van één internetverbinding;
 • Je bedrijf veel bestanden naar het internet stuurt (uploaden);
 • Je bedrijf stilstaat als je ook maar eventjes offline bent;
 • Er op jouw locatie geen ander alternatief beschikbaar is.
 • Je met veel collega’s aan het videobellen bent

Dit komt grofweg neer op het volgende: glasvezel is meestal noodzakelijk vanaf 25+ collega’s. Goede alternatieven (zoals Coax) bieden vanaf dat punt vaak te weinig uploadsnelheid. Een glasvezellijn heeft dus als voordeel dat de uploadsnelheid net zo hoog is als de downloadsnelheid, wat bij ADSL en Coax niet het geval is.

De voordelen van zakelijk glasvezel

Er zijn er een aantal goede redenen waarom je voor Zakelijk Glasvezel kunt kiezen:

 1. De maximumsnelheid van glasvezel is véél hoger dan van andere internettypes. Glasvezel kun je krijgen tot wel 10 Gb/s. Dat is 50 keer sneller dan het snelste Coax abonnement
 2. Glasvezel is symmetrisch, wat betekent dat de uploadsnelheid gelijk staat aan de downloadsnelheid. Een glasvezellijn van 100Mbit/s heeft dit voor zowel de upload als download. Vergelijk dit met het snelste Coax-abonnement van 500 Mbit/s, die maar 50 Mbit/s uploadsnelheid heeft. Dat is maar 10% van de downloadsnelheid!
 3. Je kunt Zakelijk Glasvezel krijgen zonder overboeking. De meeste internetverbindingen (zoals Coax en ADSL) zijn op basis van overboeking. De opgegeven snelheden haal je alleen als het niet al te druk is in de buurt. Zo kan het dus voorkomen dat je een snelle internetverbinding hebt, maar dat je internet simpelweg ‘op’ is.
 4. Zakelijk Glasvezel heeft minder storingen.
  Storingen zijn contractueel sneller opgelost. Zo is er een uptime-garantie van bijvoorbeeld 99.97%. Omgerekend betekent dat: je internet mag er maximaal 13 minuten per maand of 2.5 uur per jaar uit liggen. Mocht je meer storingen hebben, dan krijg je geld terug vanuit de boeteclausule van de glasvezelleverancier.

De nadelen van zakelijk glasvezel

Er kleven een aantal nadelen aan zakelijk glasvezel. Om je een transparant beeld te geven, heb ik deze voor je op een rijtje gezet: een rijtje gezet:

 1. De kosten van Zakelijk Glasvezel bestaan uit twee componenten, de aansluiting en de internetverbinding. De aansluiting, ook vaak de ‘access’ genoemd, kost ergens tussen de 200 en 250 euro. De prijs voor het internetabonnement hangt af van de snelheid die afgenomen. Gemiddeld varieert dit tussen 130 en 850 euro per maand.
 2. Elke leverancier heeft weer andere voorwaarden en iets andere prijzen. Laat je daarom goed adviseren voor je de definitieve keuze voor een internetleverancier maakt. Zorg er ook voor dat je ICT-partij zélf partner is van de internetleverancier. Dit levert korte lijntjes op en zorgt ervoor dat een storing goed en snel opgepakt kan worden. Heb je nog geen ICT-partij voor je glasvezel? Neem dan contact met ons op voor persoonlijk advies!
 3. Het kost gemiddeld 12 weken voordat glasvezel geleverd kan worden. Houd hier dus rekening mee bij het uitzoeken van een nieuw kantoor.
 4. De loopduur van Zakelijk Glasvezel is vaak meerjarig. Dit komt doordat je korting krijgt op de eenmalige aansluitkosten bij een langere contractduur. Contracten van drie of vijf jaar hebben vaak de goedkoopste maandelijkse kosten.

Zo werkt glasvezel voor een (nieuw) kantoor

Wil je verhuizen naar een nieuw kantoor? Houd er dan rekening mee dat de glasvezellijn mee moet verhuizen en dat dit twaalf weken kost. Vaak brengt dit ook extra kosten met zich mee omdat er weer gegraven moet worden. Daarnaast kan het zijn dat de afstand die gegraven moet worden ver is. De internetleverancier doet dan een voorstel voor een contractverlenging en neemt in sommige gevallen een deel van de investering op zich.

Tot slot: 6 gratis tips (doe er je voordeel mee!)

Onze zes tips over zakelijk glasvezel. Zes? Ja, zes. Want zo zijn we.

 1. Kies voor kwaliteit boven kwantiteit. Dat is internet zonder overboeking en dat zorgt ervoor dat je de bandbreedte die je neemt altijd krijgt.
 2. Kies voor een termijn van drie of vijf jaar. Dit scheelt ontzettend veel geld in installatiekosten en maandelijkse kosten.
 3. Kies een termijn die synchroon loopt met je huurtermijn. Zo loop je geen risico op hoge verhuiskosten of abonnementen die nog doorlopen na je huurtermijn.
 4. Kies voor een abonnement dat bij je past. We zien vaak dat bedrijven een te groot internetabonnement hebben dat nauwelijks gebruikt wordt. Wij monitoren dit voor onze klanten om te zorgen dat ze niet teveel betalen voor iets wat ze niet gebruiken.
 5. Vraag meerdere offertes aan bij verschillende leveranciers. Dit kan soms honderden euro’s per maand schelen.
 6. Zakelijk Glasvezel is na de looptermijn maandelijks opzegbaar! En laat je niks anders wijs maken :)

Ben je al overtuigd van deze snelle vorm van internet? Lees hier over de top 5 glasvezel providers en check gelijk de prijzen.

Over de auteur

Begon Greatwaves ooit als Wouter wifi. Houdt zich inmiddels vooral bezig met marketing, verkoop, techniek, boekhouding, HR, juridische zaken, inkoop, financiën en alle overige dingen die moeten gebeuren.

Kun jij wel een beetje Greatwaves gebruiken?

Super gaaf! Neem dan gelijk even contact met ons op voor een vrijblijvend gesprek. Voor ons is geen mission impossible! Bel ons op 050 211 24 69 of vraag meteen een offerte aan.

Neem nu contact met ons op

info@greatwaves.nl
050 211 24 69