Arrow Left icon Naar overzichtLaatst bijgewerkt op Jun 15, 2015

Vijf mythes over wifi die jij moet weten

Hoorntje het hondje in eenhoornpak

Over wifi bestaan een flink aantal mythes, ik heb er een paar voor je geselecteerd:

Als mijn signaal sterkte vol is, is mijn wifi snel.

Wifi signaal en wifi snelheid heeft tegenwoordig erg weinig met elkaar te maken. Er zijn namelijk verschillende wifi standaarden dus als je vol bereik hebt op een oud wifi netwerk, kan dit alsnog trager zijn dan bij een nieuwer netwerk met minder bereik.

Overigens: computers die vinden de betrouwbaarheid van een netwerk belangrijker dan de snelheid, dus als je computer op een hoge snelheid geen stabiel signaal kan krijgen dan zal het apparaat de snelheid verlagen om toch ‘vol’ signaal te hebben. De signaalbalk staat dus niet voor de snelheid van het internet, maar de betrouwbaarheid van de verbinding.

Wifi is net zo snel als bekabeld internet.

Hoewel wifi echt heel goed kan zijn, blijft bekabeld internet de koning. In het algemeen geldt: hoe dichter je bij het internet bent, hoe sneller en stabieler het internet zal zijn. Kabels zijn altijd sneller dan een verbinding die door de lucht moet gaan omdat er minder weerstand is. Stel, je zit naast je wifi modem en je vergelijkt dat met een kabel van dezelfde afstand: zal de kabel alsnog sneller zijn. Dit verschil wordt groter bij langere afstanden omdat er obstakels in de weg zitten wat het wifi kan hinderen (zoals muren).

Op mijn telefoon is het wifi net zo snel als op mijn laptop.

Niet persé. In je laptop zitten namelijk grotere antennes om het wifi signaal mee op te vangen, dus theoretisch zou je minder bereik en dus minder snelheid kunnen hebben. Maar, grote kans dat één van beide nieuwer is, en dan zou het zo kunnen dat je telefoon een nieuwere wifi standaard gebruikt dan je laptop en dus sneller kan communiceren.

Hoe lastiger je wachtwoord, hoe beter het is.

Dit valt wel mee. Uit recent onderzoek is gebleken dat als je de nieuwste beveiligingsstandaard voor wifi wachtwoorden gebruikt (WPA2) je redelijk veilig zit. Kies je een wachtwoord met meer dan 10 karakters, zoals “De wind komt vaak van rechts” dan is het vooralsnog onmogelijk om dit te kraken. Een zin zoals dit, met spaties en een hoofdletter is echt heel veilig en een stuk handiger om aan je familie te vertellen dan : “E8eq$Fm_!gd”. Dat ga je niet snel onthouden. Vaak worden wifi wachtwoorden daarom ook heel zelden vervangen door een nieuwere. Doe dit wel, zo houd je ongewenste gebruikers buiten de deur.

Goed wifi is duur wifi.

Op deze mythe is niet echt eenduidig antwoord. Het internet groeit snel en apparaten worden steeds complexer. Het is daarom geen gek idee om elk paar jaar je wifi netwerk te upgraden. Je kunt dus beter kiezen voor een betaalbaar wifi netwerk en deze vaker vervangen, dan denken dat je met een gigantische investering de komende 20 jaar goed zit. Het is raadzaam om je te laten adviseren. En voor thuis? Vraag regelmatig een nieuwe modem aan bij je internet leverancier.

Arrow Left icon Naar overzicht

Lees verder...

CaseAfbeelding bij artikel Easytoys (EDC)

Katja PoltavetsOct 15, 2021

Easytoys (EDC)

Met 8000m2 aan magazijn en 3000m2 in aanbouw is EDC Retail (beter bekend van EasyToys) één van de snelst groeiende warenhuizen van Nederland. Wij droegen een steentje bij aan hun online verbinding. Lees meer

CaseAfbeelding bij artikel Otrium: online fashion outlet

Katja PoltavetsOct 11, 2021

Otrium: online fashion outlet

De online designer fashion-outlet Otrium had binnen één maand een full service internet oplossing nodig voor hun nieuwe pand. Wij gingen de uitdaging aan regelden internet & wifi voor ze. Lees meer

CaseAfbeelding bij artikel RDW: Self Driving Challenge

Katja PoltavetsSep 8, 2021

RDW: Self Driving Challenge

Studententeams maken een kart zelfrijdend en laten die vervolgens zo snel en foutloos mogelijk racen op TT Assen. En de wifi voor deze zelfrijdende scheurijzers? No problem, dat regelen wij! Lees meer

Kun jij wel een beetje Greatwaves gebruiken?

Super gaaf! Neem dan gelijk even contact met ons op voor een vrijblijvend gesprek. Voor ons is geen mission impossible! Bel ons op 050 211 24 69 of vraag meteen een offerte aan.

Neem nu contact met ons op

info@greatwaves.nl
050 211 24 69