Naar overzichtLaatst bijgewerkt op 11 okt 2023

Vijf mythes over wifi die jij moet weten

Hoorntje het hondje in eenhoornpak

Over wifi bestaan een flink aantal mythes, ik heb er een paar voor je geselecteerd:

Als mijn signaal sterkte vol is, is mijn wifi snel.

Wifi signaal en wifi snelheid heeft tegenwoordig erg weinig met elkaar te maken. Er zijn namelijk verschillende wifi standaarden dus als je vol bereik hebt op een oud wifi netwerk, kan dit alsnog trager zijn dan bij een nieuwer netwerk met minder bereik.

Overigens: computers die vinden de betrouwbaarheid van een netwerk belangrijker dan de snelheid, dus als je computer op een hoge snelheid geen stabiel signaal kan krijgen dan zal het apparaat de snelheid verlagen om toch ‘vol’ signaal te hebben. De signaalbalk staat dus niet voor de snelheid van het internet, maar de betrouwbaarheid van de verbinding.

Wifi is net zo snel als bekabeld internet.

Hoewel wifi echt heel goed kan zijn, blijft bekabeld internet de koning. In het algemeen geldt: hoe dichter je bij het internet bent, hoe sneller en stabieler het internet zal zijn. Kabels zijn altijd sneller dan een verbinding die door de lucht moet gaan omdat er minder weerstand is. Stel, je zit naast je wifi modem en je vergelijkt dat met een kabel van dezelfde afstand: zal de kabel alsnog sneller zijn. Dit verschil wordt groter bij langere afstanden omdat er obstakels in de weg zitten wat het wifi kan hinderen (zoals muren).

Op mijn telefoon is het wifi net zo snel als op mijn laptop.

Niet persé. In je laptop zitten namelijk grotere antennes om het wifi signaal mee op te vangen, dus theoretisch zou je minder bereik en dus minder snelheid kunnen hebben. Maar, grote kans dat één van beide nieuwer is, en dan zou het zo kunnen dat je telefoon een nieuwere wifi standaard gebruikt dan je laptop en dus sneller kan communiceren.

Hoe lastiger je wachtwoord, hoe beter het is.

Dit valt wel mee. Uit recent onderzoek is gebleken dat als je de nieuwste beveiligingsstandaard voor wifi wachtwoorden gebruikt (WPA2) je redelijk veilig zit. Kies je een wachtwoord met meer dan 10 karakters, zoals “De wind komt vaak van rechts” dan is het vooralsnog onmogelijk om dit te kraken. Een zin zoals dit, met spaties en een hoofdletter is echt heel veilig en een stuk handiger om aan je familie te vertellen dan : “E8eq$Fm_!gd”. Dat ga je niet snel onthouden. Vaak worden wifi wachtwoorden daarom ook heel zelden vervangen door een nieuwere. Doe dit wel, zo houd je ongewenste gebruikers buiten de deur.

Goed wifi is duur wifi.

Op deze mythe is niet echt eenduidig antwoord. Het internet groeit snel en apparaten worden steeds complexer. Het is daarom geen gek idee om elk paar jaar je wifi netwerk te upgraden. Je kunt dus beter kiezen voor een betaalbaar wifi netwerk en deze vaker vervangen, dan denken dat je met een gigantische investering de komende 20 jaar goed zit. Het is raadzaam om je te laten adviseren. En voor thuis? Vraag regelmatig een nieuwe modem aan bij je internet leverancier.

Naar overzicht

Lees verder...

TechniekKlantcases
Afbeelding bij artikel Industry 4.0 en het belang van een krachtig netwerk

Justin Matulessy6 apr 2023

Industry 4.0 en het belang van een krachtig netwerk

Hoe verlopen de ontwikkelingen binnen de industriële sector (Industry 4.0)? En waarom is een krachtig netwerk belangrijk? Lees het hier! Lees meer

Klantcases
Afbeelding bij artikel Klantcase over de supervette Starlink voor Workdistrict

Katja Poltavets10 aug 2022

Klantcase over de supervette Starlink voor Workdistrict

Wat doe je als je over twee weken in je pand kunt, maar je nog 18 weken moet wachten tot je glasvezel is aangelegd? Dan zetten wij een Starlink op je dak :) Lees meer

Tips
Afbeelding bij artikel 3 warehousing webinars over magazijn wifi

Katja Poltavets28 jun 2022

3 warehousing webinars over magazijn wifi

Wil je het maximale uit je internetoplossing halen voor jouw magazijn? Check onze 3 webinars voor alle uitdagingen en oplossingen voor wifi voor warehousing. Lees meer

Kun jij wel een beetje Greatwaves gebruiken?

Super gaaf! Neem dan gelijk even contact met ons op voor een vrijblijvend gesprek. Voor ons is geen mission impossible! Bel ons op 050 211 24 69 of vraag meteen een offerte aan.

Neem nu contact met ons op

info@greatwaves.nl
050 211 24 69