Naar overzichtLaatst bijgewerkt op 15 jun. 2015

Vijf mythes over wifi die jij moet weten

Hoorntje het hondje in eenhoornpak

Over wifi bestaan een flink aantal mythes, ik heb er een paar voor je geselecteerd:

Als mijn signaal sterkte vol is, is mijn wifi snel.

Wifi signaal en wifi snelheid heeft tegenwoordig erg weinig met elkaar te maken. Er zijn namelijk verschillende wifi standaarden dus als je vol bereik hebt op een oud wifi netwerk, kan dit alsnog trager zijn dan bij een nieuwer netwerk met minder bereik.

Overigens: computers die vinden de betrouwbaarheid van een netwerk belangrijker dan de snelheid, dus als je computer op een hoge snelheid geen stabiel signaal kan krijgen dan zal het apparaat de snelheid verlagen om toch ‘vol’ signaal te hebben. De signaalbalk staat dus niet voor de snelheid van het internet, maar de betrouwbaarheid van de verbinding.

Wifi is net zo snel als bekabeld internet.

Hoewel wifi echt heel goed kan zijn, blijft bekabeld internet de koning. In het algemeen geldt: hoe dichter je bij het internet bent, hoe sneller en stabieler het internet zal zijn. Kabels zijn altijd sneller dan een verbinding die door de lucht moet gaan omdat er minder weerstand is. Stel, je zit naast je wifi modem en je vergelijkt dat met een kabel van dezelfde afstand: zal de kabel alsnog sneller zijn. Dit verschil wordt groter bij langere afstanden omdat er obstakels in de weg zitten wat het wifi kan hinderen (zoals muren).

Op mijn telefoon is het wifi net zo snel als op mijn laptop.

Niet persé. In je laptop zitten namelijk grotere antennes om het wifi signaal mee op te vangen, dus theoretisch zou je minder bereik en dus minder snelheid kunnen hebben. Maar, grote kans dat één van beide nieuwer is, en dan zou het zo kunnen dat je telefoon een nieuwere wifi standaard gebruikt dan je laptop en dus sneller kan communiceren.

Hoe lastiger je wachtwoord, hoe beter het is.

Dit valt wel mee. Uit recent onderzoek is gebleken dat als je de nieuwste beveiligingsstandaard voor wifi wachtwoorden gebruikt (WPA2) je redelijk veilig zit. Kies je een wachtwoord met meer dan 10 karakters, zoals “De wind komt vaak van rechts” dan is het vooralsnog onmogelijk om dit te kraken. Een zin zoals dit, met spaties en een hoofdletter is echt heel veilig en een stuk handiger om aan je familie te vertellen dan : “E8eq$Fm_!gd”. Dat ga je niet snel onthouden. Vaak worden wifi wachtwoorden daarom ook heel zelden vervangen door een nieuwere. Doe dit wel, zo houd je ongewenste gebruikers buiten de deur.

Goed wifi is duur wifi.

Op deze mythe is niet echt eenduidig antwoord. Het internet groeit snel en apparaten worden steeds complexer. Het is daarom geen gek idee om elk paar jaar je wifi netwerk te upgraden. Je kunt dus beter kiezen voor een betaalbaar wifi netwerk en deze vaker vervangen, dan denken dat je met een gigantische investering de komende 20 jaar goed zit. Het is raadzaam om je te laten adviseren. En voor thuis? Vraag regelmatig een nieuwe modem aan bij je internet leverancier.

Naar overzicht

Lees verder...

Tips
Afbeelding bij artikel Zakelijk glasvezel leveranciers vergelijken in 2022

Wouter Zijlstra22 mrt. 2022

Zakelijk glasvezel leveranciers vergelijken in 2022

We vergeleken de beste zakelijk internetproviders anno 2022: hoe ze van elkaar verschillen en welke leverancier passend is voor welke bedrijfsomvang. Lees meer

Klantcases
Afbeelding bij artikel IW Nederland: wifi die staat als een school

Katja Poltavets1 mrt. 2022

IW Nederland: wifi die staat als een school

De nieuwe generatie technische talenten komt van MBO opleider IW. Wij regelden een veilige netwerkoplossing voor een toekomst- en online proof onderwijsomgeving. Lees meer

Techniek
Afbeelding bij artikel Review WiFi 6E: 6Ghz wifi uitgelegd en getest

Wouter Zijlstra8 feb. 2022

Review WiFi 6E: 6Ghz wifi uitgelegd en getest

Voor het eerst sinds 2009 zet wifi een enorme stap voorwaarts: 9x sneller draadloos internet! Wij kochten de eerste zakelijke wifi 6E zender om deze techniek in de praktijk te testen. Lees meer

Kun jij wel een beetje Greatwaves gebruiken?

Super gaaf! Neem dan gelijk even contact met ons op voor een vrijblijvend gesprek. Voor ons is geen mission impossible! Bel ons op 050 211 24 69 of vraag meteen een offerte aan.

Neem nu contact met ons op

info@greatwaves.nl
050 211 24 69