Naar overzichtLaatst bijgewerkt op 8 sep. 2021

RDW: Self Driving Challenge

RDW Self Driving Challenge

Studententeams maken een kart zelfrijdend en laten die vervolgens zo snel en foutloos mogelijk racen op TT Assen. En de wifi voor deze zelfrijdende scheurijzers? No problem, dat regelen wij!

Dit is de Self Driving Challenge

Sinds 2018 wordt elk studiejaar de Self Driving Challenge (SDC) georganiseerd door de RDW, Quintor, The Grid Racing en de Hanzehogeschool Digital Society Hub (DSH). Twee studententeams van ieder 5 à 6 ICT studenten gaan de strijd met elkaar aan: wie kan een elektrische racekart zelfrijdend maken? De uitdaging is om de karts aan het einde van het traject zo snel en foutloos mogelijk te laten rijden, op bijvoorbeeld het TT Junior Track in Assen.

Ready, set - connect - go!

Beide teams krijgen een boordcomputer, waarop allerlei informatie van een voertuig af te lezen is (een soortgelijk model voor Tesla model S). Vervolgens zoeken de studenten uit hoe de software geprogrammeerd moet worden, hoe alles functioneert en samenwerkt met de kart-camera’s, hoe andere verkeersobjecten en wegbelijningen kunnen worden herkend én hoe de kart daarop kan reageren. Met hulp van begeleidende experts bouwen de teams aan de best mogelijke implementatie.

Uitdaging: een netwerkoplossing maken voor de verbinding tussen de teams aan de zijlijn en de zelfrijdende kart op de track.

Fun fact

Elk studiejaar wordt er een nieuw traject gestart, met andere studenten. De nieuwe teams beginnen niet helemaal from scratch, maar bouwen verder op de kennis van de jaren ervoor. Kennisontwikkeling en efficiëntie +1. In 2022 gaan we de strijd weer aan in de volgende fysieke challenge.

Formule wifi 🏎️

De kart (die onbegrensd snelheden van wel 80 km/uur kan halen) moet natuurlijk een noodstop krijgen, waarvoor een goede netwerkverbinding cruciaal is! Eén van de afstuderende studenten stortte zich op het uitzoeken van de mogelijkheden voor een betere draadloze netwerkoplossing. Deze moest betaalbaar, meeneembaar (kofferbak formaat) en praktisch haalbaar zijn om te realiseren.

Een draadloze netwerkverbinding die betaalbaar, meeneembaar en praktisch haalbaar is om te realiseren.

Greatwaves x Self Driving Challenge

Wij worden enthousiast van uitdagende wifi, dus we vonden het super tof om Eric (de afstudeerder en network engineer in spé) opweg te helpen met een wifi-oplossing. Dit partnerschap met de RDW luidden we in met een snelcursus wifi, gevolgd door wekelijkse ondersteuning voor het ontwerpen, ontwikkelen en testen van het netwerk.

Eric kreeg de hardware van ons opgestuurd en mocht lekker veel zelf uitzoeken ;) Omdat de fysieke testdagen niet doorgingen, regelde hij een gymzaal om zijn netwerk te testen met een bestuurbare raceauto. ZO VET. En aan het einde van het traject stond zijn netwerk als een huis!

Wij waren zo enthousiast over Eric z’n toewijding en skills, dat we hem na zijn afstudeeropdracht hebben verwelkomd in ons team! Van network engineer in spé naar Junior Network Engineer. Yeah.

Volle kracht vooruit

Helaas is de de Self Driving Challenge in 2020 en 2021 niet fysiek georganiseerd op het kartcircuit, maar werd deze verplaatst naar een online challenge. Het was beide teams gelukt om de boordcomputer te laten samenwerken met een online race spel, waardoor het mogelijk werd om beide teams digitaal tegen elkaar te laten racen. Tijdens de digitale oplevering konden mensen vanuit huis ook mee racen. Dus het was zelfs zelfrijdende karts tegen mensen :) Vet!

Voor het eerstvolgende team liggen er genoeg nieuwe uitdagingen: de camerabeelden van de kart kunnen bekijken op schermen langs de zijlijn, betere rij-skills, en nog betere herkenning van belijning, voertuigen en andere objecten. Ook dan zijn wij er weer bij om de wifi te fixen :)

Naar overzicht

Lees verder...

Tips
Afbeelding bij artikel Zakelijk glasvezel leveranciers vergelijken in 2022

Wouter Zijlstra22 mrt. 2022

Zakelijk glasvezel leveranciers vergelijken in 2022

We vergeleken de beste zakelijk internetproviders anno 2022: hoe ze van elkaar verschillen en welke leverancier passend is voor welke bedrijfsomvang. Lees meer

Klantcases
Afbeelding bij artikel IW Nederland: wifi die staat als een school

Katja Poltavets1 mrt. 2022

IW Nederland: wifi die staat als een school

De nieuwe generatie technische talenten komt van MBO opleider IW. Wij regelden een veilige netwerkoplossing voor een toekomst- en online proof onderwijsomgeving. Lees meer

Techniek
Afbeelding bij artikel Review WiFi 6E: 6Ghz wifi uitgelegd en getest

Wouter Zijlstra8 feb. 2022

Review WiFi 6E: 6Ghz wifi uitgelegd en getest

Voor het eerst sinds 2009 zet wifi een enorme stap voorwaarts: 9x sneller draadloos internet! Wij kochten de eerste zakelijke wifi 6E zender om deze techniek in de praktijk te testen. Lees meer

Kun jij wel een beetje Greatwaves gebruiken?

Super gaaf! Neem dan gelijk even contact met ons op voor een vrijblijvend gesprek. Voor ons is geen mission impossible! Bel ons op 050 211 24 69 of vraag meteen een offerte aan.

Neem nu contact met ons op

info@greatwaves.nl
050 211 24 69