Naar overzichtLaatst bijgewerkt op 8 sep 2021

RDW: Self Driving Challenge

RDW Self Driving Challenge

Studententeams maken een kart zelfrijdend en laten die vervolgens zo snel en foutloos mogelijk racen op TT Assen. En de wifi voor deze zelfrijdende scheurijzers? No problem, dat regelen wij!

Dit is de Self Driving Challenge

Sinds 2018 wordt elk studiejaar de Self Driving Challenge (SDC) georganiseerd door de RDW, Quintor, The Grid Racing en de Hanzehogeschool Digital Society Hub (DSH). Twee studententeams van ieder 5 à 6 ICT studenten gaan de strijd met elkaar aan: wie kan een elektrische racekart zelfrijdend maken? De uitdaging is om de karts aan het einde van het traject zo snel en foutloos mogelijk te laten rijden, op bijvoorbeeld het TT Junior Track in Assen.

Ready, set - connect - go!

Beide teams krijgen een boordcomputer, waarop allerlei informatie van een voertuig af te lezen is (een soortgelijk model voor Tesla model S). Vervolgens zoeken de studenten uit hoe de software geprogrammeerd moet worden, hoe alles functioneert en samenwerkt met de kart-camera’s, hoe andere verkeersobjecten en wegbelijningen kunnen worden herkend én hoe de kart daarop kan reageren. Met hulp van begeleidende experts bouwen de teams aan de best mogelijke implementatie.

Uitdaging: een netwerkoplossing maken voor de verbinding tussen de teams aan de zijlijn en de zelfrijdende kart op de track.

Fun fact

Elk studiejaar wordt er een nieuw traject gestart, met andere studenten. De nieuwe teams beginnen niet helemaal from scratch, maar bouwen verder op de kennis van de jaren ervoor. Kennisontwikkeling en efficiëntie +1. In 2022 gaan we de strijd weer aan in de volgende fysieke challenge.

Formule wifi 🏎️

De kart (die onbegrensd snelheden van wel 80 km/uur kan halen) moet natuurlijk een noodstop krijgen, waarvoor een goede netwerkverbinding cruciaal is! Eén van de afstuderende studenten stortte zich op het uitzoeken van de mogelijkheden voor een betere draadloze netwerkoplossing. Deze moest betaalbaar, meeneembaar (kofferbak formaat) en praktisch haalbaar zijn om te realiseren.

Een draadloze netwerkverbinding die betaalbaar, meeneembaar en praktisch haalbaar is om te realiseren.

Greatwaves x Self Driving Challenge

Wij worden enthousiast van uitdagende wifi, dus we vonden het super tof om Eric (de afstudeerder en network engineer in spé) opweg te helpen met een wifi-oplossing. Dit partnerschap met de RDW luidden we in met een snelcursus wifi, gevolgd door wekelijkse ondersteuning voor het ontwerpen, ontwikkelen en testen van het netwerk.

Eric kreeg de hardware van ons opgestuurd en mocht lekker veel zelf uitzoeken ;) Omdat de fysieke testdagen niet doorgingen, regelde hij een gymzaal om zijn netwerk te testen met een bestuurbare raceauto. ZO VET. En aan het einde van het traject stond zijn netwerk als een huis!

Wij waren zo enthousiast over Eric z’n toewijding en skills, dat we hem na zijn afstudeeropdracht hebben verwelkomd in ons team! Van network engineer in spé naar Junior Network Engineer. Yeah.

Volle kracht vooruit

Helaas is de de Self Driving Challenge in 2020 en 2021 niet fysiek georganiseerd op het kartcircuit, maar werd deze verplaatst naar een online challenge. Het was beide teams gelukt om de boordcomputer te laten samenwerken met een online race spel, waardoor het mogelijk werd om beide teams digitaal tegen elkaar te laten racen. Tijdens de digitale oplevering konden mensen vanuit huis ook mee racen. Dus het was zelfs zelfrijdende karts tegen mensen :) Vet!

Voor het eerstvolgende team liggen er genoeg nieuwe uitdagingen: de camerabeelden van de kart kunnen bekijken op schermen langs de zijlijn, betere rij-skills, en nog betere herkenning van belijning, voertuigen en andere objecten. Ook dan zijn wij er weer bij om de wifi te fixen :)

Naar overzicht

Lees verder...

TechniekKlantcases
Afbeelding bij artikel Industry 4.0 en het belang van een krachtig netwerk

Justin Matulessy6 apr 2023

Industry 4.0 en het belang van een krachtig netwerk

Hoe verlopen de ontwikkelingen binnen de industriële sector (Industry 4.0)? En waarom is een krachtig netwerk belangrijk? Lees het hier! Lees meer

Klantcases
Afbeelding bij artikel Klantcase over de supervette Starlink voor Workdistrict

Katja Poltavets10 aug 2022

Klantcase over de supervette Starlink voor Workdistrict

Wat doe je als je over twee weken in je pand kunt, maar je nog 18 weken moet wachten tot je glasvezel is aangelegd? Dan zetten wij een Starlink op je dak :) Lees meer

Tips
Afbeelding bij artikel 3 warehousing webinars over magazijn wifi

Katja Poltavets28 jun 2022

3 warehousing webinars over magazijn wifi

Wil je het maximale uit je internetoplossing halen voor jouw magazijn? Check onze 3 webinars voor alle uitdagingen en oplossingen voor wifi voor warehousing. Lees meer

Kun jij wel een beetje Greatwaves gebruiken?

Super gaaf! Neem dan gelijk even contact met ons op voor een vrijblijvend gesprek. Voor ons is geen mission impossible! Bel ons op 050 211 24 69 of vraag meteen een offerte aan.

Neem nu contact met ons op

info@greatwaves.nl
050 211 24 69