Naar overzichtLaatst bijgewerkt op 8 feb 2022

Review WiFi 6E: 6Ghz wifi uitgelegd en getest

Review WiFi 6E: 6Ghz wifi uitgelegd en getest

Voor het eerst sinds 2009 zet wifi een enorme stap voorwaarts: 9x sneller draadloos internet! In dit artikel leg ik je uit wat er zo cool is aan wifi 6E, test ik de HPE Aruba AP-635 Campus (pakkende naam) en leg ik uit wat de voor- en nadelen zijn. Wij wilden namelijk weten of de snelheid van wifi 6E in de praktijk écht zo hoog is ;)

Liever kijken? Check onze video.

Wat is wifi 6E?

Wifi 6E is de nieuwste wifi standaard op de markt; de opvolger van wifi 6. Sinds januari 2022 is wifi 6E toegestaan in Nederland. Wifi 6E maakt gebruik van de 6Ghz wifi-band, die zorgt voor een enorme hoeveelheid (broodnodige) kanaalruimte. Dit maakt het theoretisch mogelijk om enorm hoge snelheden te behalen. Maar aangezien dat wordt beloofd bij de introductie van élke nieuwe wifi standaard, testten wij het in de praktijk ;)

We kochten de eerste zakelijke wifi zender die beschikbaar kwam voor gebruik in Nederland om deze techniek in de praktijk te testen. Spoiler alert: het is echt amazing.

Wifi 6E is de nieuwste wifi standaard op de markt. Dankzij het gebruik van de 6Ghz wifi-band is er een enorme hoeveelheid kanaalruimte, wat zorgt voor de grootste snelheidsverbetering sinds 2009!

Wifi 6E router kopen: wat kost wifi 6E?

Je betaalt op dit moment ongeveer €1200,- voor de HPE Aruba AP-635 Campus. Om er überhaupt gebruik van te kunnen maken, moesten wij onze eigen laptop upgraden met een nieuwe wifi ontvanger (à €45,- per stuk + installatie). Om deze standaard te gebruiken moet je dus investeren in 1) een nieuwe wifi zender én 2) een nieuwe ontvanger of apparaat die deze standaard ondersteunt. Best duur dus, maar is dat het ook waard?

De voordelen van wifi 6E

 1. Wifi 6E zenders kunnen enorme snelheden bereiken (900 mbit en hoger) Nooit zijn er zó veel nieuwe kanalen beschikbaar gekomen voor draadloos internet als bij wifi 6E. De nieuwe 6Ghz band is echt énorm! Deze nieuwe kanalen lossen een gigantisch probleem op: interferentie (storingen). In de afgelopen jaren is het aantal apparaten zo enorm hard gestegen dat de huidige wifi kanalen (op 2.4 en 5Ghz) dicht aan het slibben zijn. De beschikbaarheid van extra kanalen zorgt ervoor dat er een veel hogere snelheid gehaald kan worden (met gemak 900mbit!). Bovendien kan dit nu zonder dat je last hebt van andere wifi zenders of signalen van buren. Zo kunnen we voor het eerst in de praktijk écht gebruik maken van 160 mhz kanalen in plaats van de 20 Mhz kanalen, dit zorgt voor de enorme stap in prestatiewinst.
 2. Wifi 6 wordt niet door alle apparaten ondersteund Nog héél weinig apparaten ondersteunen wifi 6E. Het voordeel hiervan is dat je op deze nieuwe frequenties daardoor geen last van oudere en tragere apparaten. Deze nieuwe bandbreedte slibt daarom veel minder snel weer dicht.
 3. Het bereik van wifi 6E is aanzienlijk minder dan van voorgaande wifi-standaarden Het bereik van wifi 6E is minder dan van voorgaande wifi standaarden zoals wifi 4, 5 en 6. Dit komt omdat wifi 6E een hogere frequentie gebruikt (2.4Ghz -> 5 Ghz -> 6Ghz). Hogere frequenties komen minder goed door obstakels heen zoals mensen, muren en ramen, wat betekent dat je meer wifi zenders moet plaatsen voor hetzelfde bereik en snelheid. Maar ook dit nadeel heeft een voordeel. Doordat de wifi zenders minder bereik hebben, zorgen ze er ook voor dat ze minder last hebben van elkaar. Dit zorgt voor minder interferentie van de buren én een stabieler en sneller signaal.

De nadelen van wifi 6E

 1. Upgraden naar wifi 6E is erg kostbaar
  De techniek is nieuw, slecht leverbaar en ontzettend prijzig. Ook ondersteunen maar 5 apparaten ter wereld deze nieuwe techniek. Je zult deze apparatuur dus ook moeten upgraden om er gebruik van te maken.
 2. Wifi 6E zenders kunnen enorme snelheden bereiken (900 mbit en hoger)
  Dit is een nadeel waar je wat minder snel aan denkt. Maar enorme snelheden betekent dat de infrastructuur waar deze wifi zenders op aangesloten zijn, geschikt moet worden gemaakt voor deze wifi-standaard. Switches, bekabeling en firewalls die deze snelheden niet aankunnen zullen een bottleneck gaan vormen. Om het maximale uit deze standaard te kunnen halen zul je deze moeten vervangen voor modellen met 2.5 of 10Gbit ondersteuning.
 3. Het bereik van wifi 6E is aanzienlijk minder dan van voorgaande wifi-standaarden
  Dit komt omdat wifi 6E een hogere frequentie gebruikt (2.4Ghz -> 5 Ghz -> 6Ghz). Hogere frequenties komen minder goed door obstakels heen, wat betekent dat je meer wifi zenders moet plaatsen voor hetzelfde resultaat.
 4. Wifi 6E verbruikt meer stroom dan de huidige generatie
  Ook al gaat het maar om een beetje meer stroom; sommige switches zullen om deze reden vervangen moeten worden om voldoende stroom uit te kunnen delen aan de wifi zenders. Bij onvoldoende stroom zal de wifi zender onstabiel werken. De data bekabeling van een pand moet ook geschikt zijn om deze nieuwe vermogens aan te kunnen. Een voorbeeld hiervan is Cat6A bekabeling met extra shielding (bescherming).

Het grootste verschil tussen wifi 4, 5, 6 en 6E is het gebruik van een nieuwe frequentie waar meer wifi kanalen beschikbaar zijn. Wifi 6E maakt voor het eerst gebruik van 6Ghz kanalen, terwijl de vorige standaarden gebruik maken van 2.4 en 5Ghz kanalen.

Hoe werkt wifi 6E in de praktijk?

Geweldig! Maar, deze generatie wifi is zó ontzettend nieuw dat er echt nog wel wat op aan te merken valt. Ter voorbereiding op dit artikel bouwde ik mijn Lenovo T14 laptop in oktober 2021 al om naar wifi 6E: ik upgrade mijn wifi ontvanger naar een Intel AX210 die mijn laptop ondersteuning geeft voor deze nieuwe frequentie. Mijn ervaringen van deze test op een rijtje:

 • Wifi 6E zenders waren op dat moment écht nog niet leverbaar. Per 1 januari 2022 werd de frequentie voor de EU vrijgegeven en op 4 januari slaagde ik er in een wifi zender te bestellen die het zou moeten doen. Je raad het al, die deed het natuurlijk niet.
 • Wat ging er mis? De software die nodig was om deze frequenties uit te mogen zenden was nog niet uitgebracht. We konden er dus nog niks mee. Uiteindelijk hebben we pre-release software ontvangen van de leverancier en konden we aan de slag. De wifi zender deed het!
 • Volgende probleem: mijn laptop snapte er nog helemaal niks van. De drivers van Intel waren nog niet geschikt gemaakt voor het gebruik van deze frequenties in de EU. Ook hier moesten we de nieuwste versie van installeren.
 • Het laatste puzzelstukje om wifi 6E werkend te krijgen bleek een upgrade naar Windows 11. Hoewel Microsoft aangeeft dat Windows 10 ondersteund zou moeten zijn bleek dit onmogelijk om het werkend te krijgen. En toen? Succes!

 • Helaas was onze glasvezelverbinding op kantoor niet snel genoeg om de maximale prestaties te testen. We bouwden daarom een test-setup op kantoor. De snelheid die we bereikten was gemiddeld 890 Mbps! Geniaal. Dit is bijna 90% zo snel als een bekabelde verbinding en zónder interferentie. We vermoeden zelfs dat dit sneller kan, maar dat onze bekabeling (nog) niet harder gaat. Dit gaan we komende tijd daarom upgraden :)

Het verschil tussen wifi 4, 5, 6 en wifi 6E

Het grootste verschil tussen wifi 4, 5, 6 en 6E is het gebruik van een nieuwe frequentie waar meer wifi kanalen beschikbaar zijn. Wifi 6E maakt voor het eerst gebruik van 6Ghz kanalen, terwijl de vorige standaarden gebruik maken van 2.4 en 5Ghz kanalen. In 2009 werden de 5Ghz kanalen toegevoegd, en dit was al een enorme verbetering! De 3 (niet overlappende) kanalen van 2.4Ghz werden aangevuld met 29 nieuwe kanalen! Helaas bleken deze nieuwe kanalen te zorgen voor verstoring op radars voor vliegtuigen en het weer, dus werden 25 van deze kanalen later gelimiteerd. Balen!

Verbeteringen wifi 6E

 • Met de komst van wifi 6E komen er 24 ongelimiteerde kanalen bij én mogelijk komen er nóg 24 bij als deze aan het eind van 2022 worden goedgekeurd voor Europees gebruik.
 • Daarnaast maakt wifi 6E ook nog gebruik van alle technische optimalisaties van wifi 6. Prachtige combinatie dus :)

Welke zakelijke access points ondersteunen wifi 6E?

Alle fabrikanten van wifi zenders zijn op dit moment al wifi 6E aan het produceren. Uiteraard zijn deze nog erg duur en is de ondersteuning op z’n best “in ontwikkeling” te noemen. Op het moment van schrijven was de Aruba AP635-Campus het enige leverbare zakelijke access point. Binnenkort wordt dat uitgebreid met:

 • Meraki MR57
 • Cambium Networks XE3-4
 • Ruckus R550 & Ruckus R850

Is wifi 6E ook geschikt voor thuis?

Wifi 6E is ook geschikt voor thuis, maar alleen als je apparaten en router deze wifi-standaard ondersteunen. Op dit moment zijn alle leveranciers druk bezig om ook particuliere wifi zenders op de markt te brengen met wifi 6E ondersteuning. Je zult wel merken dat het bereik van wifi 6E minder is door de hogere frequentie (zie nadelen). Je zult dus meer (bekabelde) wifi zenders moeten plaatsen in je huis dan bij wifi 5 en 6.

Conclusie en blik op de toekomst

Is wifi 6E dus echt awesome? Ja! In de praktijk haalden we bijna 9x hogere snelheden zonder interferentie van oude apparaten en andere netwerken. Wifi 6E is dus écht de toekomst van sneller draadloos internet. Dat komt wel met een aantal forse nadelen. Oude apparaten kunnen er niks mee, alle wifi zenders zullen een upgrade moeten krijgen, en ook de infrastructuur zal moeten meegroeien. Maar het is duidelijk; dit is de grootste upgrade in snelheid en betrouwbaarheid sinds 2009. Geniaal!

Naar overzicht

Lees verder...

TechniekKlantcases
Afbeelding bij artikel Industry 4.0 en het belang van een krachtig netwerk

Justin Matulessy6 apr 2023

Industry 4.0 en het belang van een krachtig netwerk

Hoe verlopen de ontwikkelingen binnen de industriële sector (Industry 4.0)? En waarom is een krachtig netwerk belangrijk? Lees het hier! Lees meer

Klantcases
Afbeelding bij artikel Klantcase over de supervette Starlink voor Workdistrict

Katja Poltavets10 aug 2022

Klantcase over de supervette Starlink voor Workdistrict

Wat doe je als je over twee weken in je pand kunt, maar je nog 18 weken moet wachten tot je glasvezel is aangelegd? Dan zetten wij een Starlink op je dak :) Lees meer

Tips
Afbeelding bij artikel 3 warehousing webinars over magazijn wifi

Katja Poltavets28 jun 2022

3 warehousing webinars over magazijn wifi

Wil je het maximale uit je internetoplossing halen voor jouw magazijn? Check onze 3 webinars voor alle uitdagingen en oplossingen voor wifi voor warehousing. Lees meer

Kun jij wel een beetje Greatwaves gebruiken?

Super gaaf! Neem dan gelijk even contact met ons op voor een vrijblijvend gesprek. Voor ons is geen mission impossible! Bel ons op 050 211 24 69 of vraag meteen een offerte aan.

Neem nu contact met ons op

info@greatwaves.nl
050 211 24 69