Naar overzichtLaatst bijgewerkt op 21 mrt 2022

Het verschil tussen VoIP, VoWiFi en VoLTE

Voice over Internet Protocol (VoIP), Voice over WiFi (VoWiFi) en Voice over Long-Term Evolution (VoLTE) zijn drie verschillende technieken om te bellen over het internet. Technisch zijn er flinke verschillen maar als eindgebruiker komt het maar op een ding neer: bellen.

Wat is VoIP en wat zijn de voor- en nadelen

VoIP is simpelweg bellen via het internet van jouw bedrijf. Als er gebruik wordt gemaakt van VoIP dan gaat dit via het netwerk van jullie bedrijf, naar jullie internetleverancier om vervolgens verbinding te maken met het internet.

Bij VoIP wordt er door VoIP telefonie apparatuur gebruik gemaakt van de bestaande bekabeling in jullie pand. Bij VoIP maakt een telefooncentrale verbinding met het internet en zet het gesprek door. Deze telefooncentrale kan op locatie zijn maar ook ergens anders of in de cloud.

Voordelen van VoIP zijn: lage maandelijkse kosten, er zijn geen fysieke telefoonlijnen meer nodig, speciale telefoon centrales niet meer nodig, het is zowel interessant voor grote als kleine bedrijven en het heeft veel verschillende extra opties zoals automatisch telefoons doorschakelen en voicemail naar tekst omzetten.

Nadelen zijn dat het bedrijf afhankelijker wordt van de internetverbinding. Wanneer er bijvoorbeeld een storing is bij de internetprovider en het internet eruit ligt, kan er ook niet gebeld worden. Zulke situaties kunnen voorkomen worden door een backup verbinding, wil je hier meer over weten? Bel ons dan (met je mobiel wanneer het internet eruit ligt knipoog knipoog).

Het is belangrijk om rekening te houden met je bedrijfsomvang. Als er als bedrijf veel gebeld wordt en er gebruik wordt gemaakt van VoIP betekent dat er genoeg bandbreedte moet zijn bij bedrijven van grotere omvang. Wanneer er namelijk gebeld wordt, wordt er namelijk data geupload en wanneer het bedrijf ook veel andere bestanden upload naar een cloud of drive en er daarnaast ook VPN’s worden gebruikt zit je zo op de maximale uploadsnelheid. Een coax of dsl verbinding volstaat voor dit soort organisaties niet omdat deze uploadsnelheden aanzienlijk lager zijn dan die van glasvezelverbinding. Ook is een stabiele internetverbinding erg belangrijk. Gesprekskwaliteit wordt namelijk dramatisch wanneer de verbinding niet stabiel is: robot stemmen, haperende gesprekken, en gesprekken die volledig wegvallen. Dat wil je uiteraard niet hebben.

Wat is VoWiFi en wat zijn de voor- en nadelen

Een inkoppertje: VoWiFi is bellen over WiFi. VoWiFi is een mooie oplossingen voor wanneer je in een gebouw wilt bellen. De dekking van het telefonienetwerk is in gebouwen soms erg slecht. Dit komt door bebouwing en apparatuur wat de straling verstoord. Bij VoWiFi maakt je mobiele telefoon verbinding via WiFi, dit signaal wordt vervolgens naar de telefoonmast van de provider verzonden om vervolgens met je eigen mobiele nummer te kunnen bellen.

Wat is VoLTE en wat zijn de voor- en nadelen

Veel mensen kennen LTE beter als 4G. VoLTE betekent dus eigenlijk Voice over 4G. Tegenwoordig gaan de meeste telefoongesprekken die op je smartphone gevoerd worden via VoLTE. Voorheen ging dit over het traditionele GSM netwerk. VoLTE wordt dus gebruikt wanneer je ergens buiten met iemand op je smartphone belt en er een goede 4G verbinding is. Het signaal van 4G is zo goed omdat het naar de telefoonmast wordt gestuurd die het vervolgens weer doorstuurt naar ontvanger. Minder tussenstappen dus en minder kwaliteitsverlies.

Het grootste voordeel van VoLTE is dat de gesprekskwaliteit ten opzichte van GSM veel beter is. Daarnaast wordt er sneller verbinding gemaakt na het opnemen en kan er tegelijk gebeld en data gebruikt worden (even iets opzoeken op Google terwijl je in gesprek bent bijvoorbeeld).

Een nadeel is dat wanneer de telefoon van de gesprekspartner geen VoLTE ondersteunt, er wordt teruggeschakeld op GSM. Dit zal niet heel vaak gebeuren omdat bijna iedereen tegenwoordig een smartphone heeft die dit ondersteunt. Maar als je databundel op is of als je onvoldoende bereik hebt, dan wordt er wel teruggeschakeld naar GSM.

ik rij nu een tunnel in

Dus wat is het grote verschil tussen de technieken?

VoWiFi en VoLTE zijn eigenlijk verlengden van elkaar. Beide maken via het internet met een telefoonmast van jouw provider. VoWiFi heeft de voorkeur als het beschikbaar is, anders wordt er overgegaan op VoLTE. Is VoLTE niet beschikbaar dan wordt er dus overgegaan op GSM.

VoIP daarentegen is een telefoontoestel wat verbonden is met het internet door middel van een internetkabel en en gaat niet via een telefoonmast maar via een telefooncentrale verder als telefoongesprek.

Over de auteur

Justin is de salestijger van Greatwaves, maar dan eentje die niet bijt. Zijn prooi? Mooie opdrachtgevers binnen halen op basis van kennis en ervaring bij klanten die het essentieel vinden altijd online te zijn.

Lees meer over Premium

Next level met je internet? Lees meer over de technieken die je in kan zetten.

Naar overzicht

Kun jij wel een beetje Greatwaves gebruiken?

Super gaaf! Neem dan gelijk even contact met ons op voor een vrijblijvend gesprek. Voor ons is geen mission impossible! Bel ons op 050 211 24 69 of vraag meteen een offerte aan.

Neem nu contact met ons op

info@greatwaves.nl
050 211 24 69