Naar overzichtLaatst bijgewerkt op 8 jul 2024

Straalverbindingen

Met een straalverbinding (of point-to-point verbinding), verbind je twee locaties met internet, door middel van een digitale luchtbrug die ook nog eens stabiel en snel is. Maar, wanneer kies je voor een straalverbinding? Hoe werkt het? En, is het wel echt betrouwbaar? Daar gaan we verder op in.

Waar gebruik je dat voor?

Bijvoorbeeld voor festivals, tijdelijke locaties of verhuizingen die niet helemaal lopen zoals gepland. Zo levert Greatwaves al een aantal jaar een tijdelijke internetoplossing voor het festival Grasnapolsky. Dit doen we met een straalverbinding op 2.1 km afstand. Deze werd vanuit een nabijgelegen dorp naar de schoorsteen van evenementenlocatie de Toekomst gestraald. Er is namelijk bij deze locatie zelf geen betrouwbaar internet. Tijdens het festival regelen wij de connectiviteit voor het betalingsverkeer. Zo kan dit festival cashless shinen!

Hoe werkt een straalverbinding?

Straalverbindingen werken door middel van radiogolven die van punt A naar punt B worden verzonden. Daarbij moeten punt A en punt B vrij zicht op elkaar hebben. Dit heet “line of sight” of een “zichtverbinding”. Wanneer de “line of sight” onderbroken wordt door een object, valt de verbinding weg. Het werkt eigenlijk hetzelfde als een Wi-Fi verbinding, maar dan van één specifiek punt naar een ander specifiek punt. Beide zenders worden heel precies op elkaar afgesteld. Door middel van radiogolven wordt er uiteindelijk tussen de zend- en ontvangst mast internet gestraald en ontstaat er een verbinding. Dit kan tussen gebouwen zijn, maar ook tussen het gebouw en een plek waar het internet is.

Hoe wordt een straalverbinding opgezet en wat zijn de toepasbaarheden?

Het opzetten van een straalverbinding kan op verschillende manieren. Vanuit een hele hoge centrale toren (zoals een radio- of televisie toren) of vanaf een locatie waar je toestemming hebt om zelf apparatuur op te plaatsen. In beide gevallen moet er dus een zichtverbinding tussen de twee punten zijn, maar wanneer dit het geval is en de apparatuur goed afgesteld staat kan dit over enorme afstanden (tot 50 km) aangestraald worden. Belangrijk hierbij is wel dat er rekening gehouden moet worden met de kromming van de aarde én obstakels die mogelijk in de weg kunnen staan. Een straalverbinding is het eenvoudigste op hoge locaties en korte afstanden.

Hoe betrouwbaar en stabiel is een straalverbinding?

Het belangrijkste bij een straalverbinding is dus dat er een zichtverbinding is. Als dit er niet is, of wanneer deze zichtverbinding regelmatig verbroken wordt bij situaties bij rivieren waar grote boten voorbij varen, dan is de verbinding onbetrouwbaar en instabiel.

Maar, is er een zichtverbinding aanwezig die niet onderbroken wordt, dan is een straalverbinding super stabiel en snel. Het wordt dan ook gezien als een alternatief voor glasvezel omdat er hoge snelheden mee behaald kunnen worden.

Met de huidige techniek zijn straalverbindingen super betrouwbaar geworden. Waar vroeger een eis was dat de weersomstandigheden goed waren, is dat tegenwoordig verwaarloosbaar.

Conclusie

Mocht het bij jou in de buurt beschikbaar zijn en is zakelijk glasvezel niet leverbaar? Dan is een straalverbinding een prima oplossing als jouw bedrijf veel bandbreedte nodig hebt. Let wel op dat er een zichtverbinding tussen de twee punten moet zijn want anders is het alsnog niet leverbaar ☹️ Geen internet op locatie en ook geen zichtverbinding mogelijk naar een locatie met internet? Denk dan eens aan een Starlink verbinding als alternatief!

Over de auteur

Justin is de salestijger van Greatwaves, maar dan eentje die niet bijt. Zijn prooi? Mooie opdrachtgevers binnen halen op basis van kennis en ervaring bij klanten die het essentieel vinden altijd online te zijn.

Kun jij wel een beetje Greatwaves gebruiken?

Super gaaf! Neem dan gelijk even contact met ons op voor een vrijblijvend gesprek. Voor ons is geen mission impossible! Bel ons op 050 211 24 69 of vraag meteen een offerte aan.

Neem nu contact met ons op

info@greatwaves.nl
050 211 24 69