Naar overzichtLaatst bijgewerkt op 1 sep 2021

De voordelen en nadelen van Dark Fiber

Een veilige, rechtstreekse, prive glasvezelverbinding die je zelf belicht: Dark Fiber. Een Dark Fiber verbinding is een exclusieve verbinding tussen twee of meer locaties.

Het mooie van Dark Fiber is dat je niet afhankelijk bent van een glasvezelleverancier maar dat je eigenlijk zelf een internetprovider wordt. Hierdoor kun je ongelimiteerd opschalen qua bandbreedtes en snelheden, maar let op: het brengt een hoop extra verantwoordelijkheid met zich mee.

Hoe ziet een internet verbinding op glasvezel eruit?

Dark Fiber heeft zijn naam gekregen door te verwijzen naar een onbelichte glasvezel kabel: omdat er nog geen licht doorloopt, is die donker (duh!).

Normaal gesproken graaft een internetleverancier vanaf een POP-station een glasvezelverbinding naar het kantoor. Een POP-station kun je zien als een elektriciteitshuisje waar vanaf de internetleverancier een glasvezelverbinding binnen komt. De glasvezelverbinding loopt vanaf het kantoor, naar het POP-station, naar de leverancier, dit heet FTTB (Fibre to the Business). Op beide uiteinden wordt vervolgens een glasvezel module aangesloten en je bent verbonden. Met een glasvezel module worden glasvezelkabels belicht, elke afstand en gewenste snelheid heeft weer een eigen specifieke module.

Dark Fiber vs glasvezel

Met Dark Fiber ben je niet rechtstreeks verbonden aan het internet. Bij Dark Fiber wordt er zelf een glasvezel lijn getrokken tussen punt A en punt B.

Voor Dark Fiber zijn verschillende opties beschikbaar. Je kunt zelf een glasvezellijn graven tussen punt A en B, een bestaande lijn huren, een combinatie hiervan of alles volledig huren. Dit laatste heet managed Dark Fiber. De opties voor managed of volledig in eigen beheer zien er als volgt uit:

Managed Dark Fiber

Je huurt bij managed Dark Fiber een stukje van de glasvezelkabel van een internetleverancier die tussen POP-station en provider verloopt en geeft vervolgens aan dat de provider deze verbinding moet doorlussen naar het volgende POP-station dichtbij de andere locatie. Bij dit POP-station moet je vervolgens wél nog een verbinding naar het kantoor graven (het laatste stukje dus).

Volledig zelf graven

Je graaft zelf verbindingen, bijvoorbeeld tussen twee kantoren, kantoor naar datacentrum of kantoor via POP-station naar datacentrum. Hierbij moet je zelf apparatuur aanschaffen om de glasvezelkabel te belichten en moeten er graafvergunningen worden aangevraagd zodra je buiten eigen terrein wil (laten) graven.

Ook is het ook mogelijk om een combinatie te maken van deze twee aanpakken.

Voordelen van Dark Fiber

Omdat je met Dark Fiber niet afhankelijk bent van een internetleverancier kan je zelf beslissen hoeveel bandbreedte en download- en uploadsnelheid je wilt omdat je in principe voor eigen KPN of Ziggo speelt :-). Met Dark Fiber kunnen meerdere gebouwen rechtstreeks aan elkaar verbonden worden

Normaal gesproken is de maximum snelheid van glasvezel ongeveer 1Gbit (10Gbit bij uitzonderlijke gevallen) per seconde. Bij Dark Fibre is tussen de 10Gbit en 100Gbit per seconden haalbaar! Super snel voor wanneer er twee datacenters aan elkaar worden gekoppeld bijvoorbeeld. Je kan het zo gek maken als je zelf wilt.

Nadelen van Dark Fiber

Een internetleverancier neemt normaal gesproken veel van de verantwoordelijkheden zoals het graven, beheren, installeren etc. op zich. In het geval van Dark Fiber moet dit zelf geregeld worden. Het voordeel van een internetleverancier is dat zij hierin gespecialiseerd zijn en hierdoor veel ervaring hebben. Andere partijen (laat staan jullie zelf) hebben hier veel minder ervaring in ten opzichte van een internetprovider. Het is super complex om Dark Fiber echt helemaal perfect aan te leggen en te onderhouden, vooral als je een hogere betrouwbaarheid nodig hebt dan een internet leverancier kan leven. Omdat er veel kleinschaliger wordt gewerkt ten opzichte van een internetleverancier is het in verhouding ook nog eens vaak duurder.

Wanneer je als bedrijf ervoor kiest om glasvezel routes voor lange afstanden te gaat huren moet hier maandelijks ook betaald voor worden. Deze huurprijs is hoog omdat deze verbinding puur voor jou gereserveerd wordt. Normaal gesproken wordt deze glasvezellijn gedeeld waardoor de huurprijs onder veel meer bedrijven verdeeld wordt.

Wanneer Dark Fiber gebruiken?

Dark Fiber is een perfecte oplossing voor wanneer er tussen twee of meer vestigingen enorm veel belangrijke data onderling gedeeld wordt. Het mooie van Dark Fiber is dat het een ontzettend snelle verbinding is om bestanden te delen onderling wat onbeperkt kan worden opgeschaald. Toch is het een hele dure oplossing omdat alles zelf geregeld moet worden en het een ingewikkeld en langdurig proces is waarbij je ook nog eens zelf de aanleg, onderhoud en (backup) apparatuur moet regelen.

Over de auteur

Justin is de salestijger van Greatwaves, maar dan eentje die niet bijt. Zijn prooi? Mooie opdrachtgevers binnen halen op basis van kennis en ervaring bij klanten die het essentieel vinden altijd online te zijn.

Kun jij wel een beetje Greatwaves gebruiken?

Super gaaf! Neem dan gelijk even contact met ons op voor een vrijblijvend gesprek. Voor ons is geen mission impossible! Bel ons op 050 211 24 69 of vraag meteen een offerte aan.

Neem nu contact met ons op

info@greatwaves.nl
050 211 24 69