Naar overzichtLaatst bijgewerkt op 27 jun 2023

Wat is DHCP server en hoe werkt het?

DHCP (Dynamic Host Configuration Protocol) is een protocol dat ervoor zorgt dat elk apparaat in een netwerk, via een DHCP server, een eigen IP adres krijgt. Dit is nodig zodat apparatuur met elkaar kan communiceren. De DHCP server dient als een soort telefoonboek binnen jouw netwerk, dat precies weet welk apparaat, welk IP adres heeft. Verder geeft het nieuwe apparaten die verbinden met het netwerk een eigen en uniek IP adres.

Wat is de functie van DHCP?

Vroegâh, moest er per apparaat dat werd toegevoegd aan een netwerk, een handmatig IP adres worden ingesteld. Dit was al helemaal omslachtig bij grote, zakelijke netwerken. Hierom werd het DHCP protocol ontwikkeld. Apparaten krijgen dankzij een DHCP server automatisch een IP adres en het protocol houdt bij welke adressen uitgedeeld zijn zodat elk apparaat een uniek IP adres krijgt.

Binnen een bedrijfsnetwerk is er (bijna) altijd een DHCP server aanwezig. Deze kan op een firewall/router aanwezig zijn of als dedicated server. Dankzij DHCP weten apparaten waar; Het internet te vinden is (en dan via welke route: default gateway) Het adresboek van het internet te vinden is (DNS) Waar andere apparaten te vinden zijn

Hoe werkt een DHCP server?

Stel je voor dat je als flexwerker in een kantoorpand werkt. Je komt binnen en je vraagt aan de secretaresse waar je mag zitten. De secretaresse weet gelukkig direct welke ruimtes vrij zijn en waar andere flexwerkers zitten. In dit voorbeeld is de secretaresse de DHCP. In een netwerk (het kantoorpand) zorgt de DHCP ervoor dat alle apparaten (flexwerkers) een IP adres krijgen (kantoorruimtes).

“Dankzij de DHCP kan apparatuur in het eigen netwerk elkaar vinden en met elkaar communiceren." Dit zorgt er bijvoorbeeld voor dat je via een computer printopdrachten naar de printer kunt versturen of via je telefoon een nummer op het Sonos systeem kunt afspelen.”

Normaal gesproken deelt de router in het netwerk IP adressen uit aan apparatuur dat zich aanmeldt op het netwerk. Dit gebeurt door middel van een DHCP protocol. Ben jij bijvoorbeeld klant bij Ziggo? De kans is groot dat het IP adres van jou Ziggo router 192.168.88.1 is. Probeer het dan maar eens, via die weg kan je inloggen op je router!

Ben jij benieuwd wat het adres is van jouw router is en zit je op een Windows computer? Druk dan op het Windows vlaggetje op je toetsenbord, typ cmd in en open opdrachtprompt. Vervolgens typ je hier ipconfig in en kijk je naar wat jouw default gateway is. Dit nummer is het IP adres van je router en is het pad via waar apparatuur binnen jouw netwerk het internet op gaat. Je moet er dan wel mee verbonden zijn trouwens hè ;-)

Het verschil tussen interne- en externe IP adressen

Interne IP adressen zijn IP adressen die worden uitgedeeld door een DHCP server. Met deze internet IP adressen kan apparatuur onderling communiceren. De interne IP adressen zijn bijvoorbeeld de 192.168.1.1 achtige adressen. Een extern IP adres wordt door jouw internetprovider zoals Ziggo of KPN gegeven en daarmee praat jouw netwerk met het internet. Je kunt dit zien als je straatnaam en nummer van het kantoorpand.

Nu zijn er twee smaakjes externe IP adressen voor bedrijven: dynamische en statische IP adressen. Dynamische IP adressen kunnen na verloop van tijd veranderen maar statische IP adressen blijven altijd hetzelfde. Voor consumenten zijn dynamische IP adressen vaak prima maar voor zakelijke gebruikers is het belangrijk om statische IP adressen in te zetten. De reden hiervoor is dat je binnen belangrijke applicaties verkeer vanaf dit IP adres kan toestaan. Dit heet whitelisting. Wanneer dit IP adres constant zou veranderen zouden adressen die gewhitelist zijn ook aldoor moeten worden aangepast binnen de applicatie. Erg onpraktisch.

Statische of dynamische DHCP

Even terug naar het voorbeeld van de flexwerker en de secretaresse; het kan zijn dat flexwerkers in het kantoorpand een week later in andere kantoorruimtes gaan zitten als die vrij zijn (apparatuur krijgt een nieuw IP adres na een tijdje.) Hoe lang het duurt voordat je “secretaresse” een nieuw IP adres uitdeelt, hangt af van de lease-tijd. Het IP adres verandert doordat het DHCP dynamisch is. De lease-tijd is dus eigenlijk de tijd dat een kantoorruimte volgeboekt zit.

Het kan natuurlijk ook dat een medewerker een vaste kantoorruimte krijgt (apparatuur krijgt een vast IP adres wat niet veranderd), dit is dan weer een statische DHCP. In het kort: veranderende IP adressen? Dat is een dynamisch DHCP. Vast IP adres? Dit is dan weer een statisch DHCP. Voor bepaalde apparatuur is het verstandiger om statische IP adressen te gebruiken, denk hierbij aan printers, routers en servers. Wanneer er bij dit soort apparaten dynamische instellingen worden gebruikt, ontstaan er vroeg of laat verbindingsproblemen en weet het netwerk niet meer precies in welke ruimte de printer zit. Een moderne DHCP server zal een lijst bijhouden van statische adressen zonder dat je apparatuur vast moet zetten op dat adres. Vet handig, die secretaresse weet dus precies welk kantoor van collega Eddy is.

Wat gebeurt er als meerdere apparaten IP adressen uitdelen?

Het kan voorkomen dat er per ongeluk twee receptionistes aan het werk zijn op een dag (er zijn twee routers aanwezig die IP adressen uitdelen). Bijvoorbeeld omdat iemand per ongeluk een tweede router in het netwerk toevoegt. Dit kan voor problemen zorgen omdat apparatuur luistert naar de eerste “receptionist” die het tegenkomt. De problemen ontstaan omdat beide routers niet van elkaar weten wat er wordt uitgedeeld qua beschikbare IP adressen. Dit heet een IP conflict en dat wil je ten alle tijden voorkomen. Dit zorgt namelijk voor dataverlies, storingen, gemiste telefoongesprekken en andere ongein. Oppassen dus!

Over de auteur

Justin is de salestijger van Greatwaves, maar dan eentje die niet bijt. Zijn prooi? Mooie opdrachtgevers binnen halen op basis van kennis en ervaring bij klanten die het essentieel vinden altijd online te zijn.