Naar overzichtLaatst bijgewerkt op 11 okt 2023

IoT: Met wifi meten hoe druk het is!

Iot

Een aantal maanden geleden zijn we in het Launch Café (de thuisbasis van Greatwaves) begonnen aan een ambitieus project. We willen het gebouw slim gaan maken. We zijn begonnen met het wifi.

Internet of Things

Misschien had je het al een paar keer voorbij zien komen, Internet of Things (IoT). Wat is dat nou eigenlijk? Zoals wij het zien is IoT het verbinden van domme apparaten en sensoren naar het internet. Neem de slimme thermostaat als voorbeeld. Door de thermostaat te verbinden met het internet maak je deze slim. De internet verbinding van de thermostaat stelt je in staat deze van een afstandje te besturen en vanaf je werk te kijken hoe warm (of koud, brr) het is.

Internet of Things gaat nog veel verder dan thermostaten en koelkasten. Ook kleine sensoren (luchtdruk, vochtigheid, snelheid, GPS) gaan zich een weg vinden naar onze huizen en bedrijven. Sterker nog, apparaten waarvan je geen idee had dat ze slim konden worden zullen zich langzaam gaan ontwikkelen. We geven het toe, ze zullen niet allemaal even nuttig zijn, zoals deze broodrooster die aan de hand van je takenlijst een berichtje in je toastje graveert:

Bij Greatwaves vinden we het leuk om na te denken wat onze apparatuur kan bijdragen als we ze slimmer maken. Een wifi punt heeft namelijk best veel informatie, aan ons om te kijken of we deze data konden verzamelen, schoonmaken, anonimiseren en presenteren.

Crowds Monitor

We maakten allereerst selectie van de data die we interessant en bruikbaar vonden.

  1. Waar hangen onze wifi punten door het gebouw heen?
  2. Hoeveel mensen zijn er verbonden per wifi zender?
  3. Wanneer zijn deze verbonden?

Deze gegevens zijn heel basaal, maar door ze te combineren en visualiseren krijg je toch erg nuttige informatie. Namelijk, je kunt de bezettingsgraad bekijken per tijdstip en dit visualiseren.

Wij zorgen ervoor dat onze wifi kastjes de data netjes doorstuurden naar collega Terrence (van Jaav). Hij zorgde voor de data opslag en verwerking. Wanneer dit klaar stond ging Floris (van Infotopic) er mee aan de slag om te zorgen dat die data mooi gevisualiseerd werd.

Wat krijg je dan? De Launch Café Smartbuilding Crowds Monitor: Dit overzicht levert nu inzicht in hoe druk het in het Launch Café is en houdt anoniem bij op welke plekken van de dag ruimtes beschikbaar zijn. Wanneer is het nou het drukst? Verassing: tijdens de VrijMiBo ;-)

Deze informatie is binnenkort live op de TV schermen van het Launch Café te zien en dit is één van de eerste stappen om het gebouw slim te maken. Voor ons een leuke uitdaging om te kijken of we onze producten nog extra ‘smart’ konden maken. Dat klikt namelijk ontzettend prettig met onze bedrijfsnaam :-)!

Naar overzicht

Lees verder...

TechniekKlantcases
Afbeelding bij artikel Industry 4.0 en het belang van een krachtig netwerk

Justin Matulessy6 apr 2023

Industry 4.0 en het belang van een krachtig netwerk

Hoe verlopen de ontwikkelingen binnen de industriële sector (Industry 4.0)? En waarom is een krachtig netwerk belangrijk? Lees het hier! Lees meer

Klantcases
Afbeelding bij artikel Klantcase over de supervette Starlink voor Workdistrict

Katja Poltavets10 aug 2022

Klantcase over de supervette Starlink voor Workdistrict

Wat doe je als je over twee weken in je pand kunt, maar je nog 18 weken moet wachten tot je glasvezel is aangelegd? Dan zetten wij een Starlink op je dak :) Lees meer

Tips
Afbeelding bij artikel 3 warehousing webinars over magazijn wifi

Katja Poltavets28 jun 2022

3 warehousing webinars over magazijn wifi

Wil je het maximale uit je internetoplossing halen voor jouw magazijn? Check onze 3 webinars voor alle uitdagingen en oplossingen voor wifi voor warehousing. Lees meer

Kun jij wel een beetje Greatwaves gebruiken?

Super gaaf! Neem dan gelijk even contact met ons op voor een vrijblijvend gesprek. Voor ons is geen mission impossible! Bel ons op 050 211 24 69 of vraag meteen een offerte aan.

Neem nu contact met ons op

info@greatwaves.nl
050 211 24 69