Naar overzichtLaatst bijgewerkt op 30 aug. 2021

Top Dutch Solar Racing

Het team van Top Dutch Solar Racing

3000km door Australië rijden. Met een zonneauto. Met 130 km/u. Met Greatwaves wifi-verbinding tussen de volgauto en de zonneauto. Vet.

Dit is Top Dutch Solar Racing

Top Dutch Solar Racing is één van de deelnemende teams aan de World Solar Challenge. Een multidisciplinaire groep van 25 studenten (van engineering tot communicatie) streeft ernaar om een super efficiënte zonneauto te bouwen en daarmee een 3000km lange race wedstrijd in Australië af te leggen. “We innovate solar technology and strive towards a sustainable future.”

Wens van TDSR: de technische informatie van de zonneauto tijdens het rijden kunnen uitlezen en aanpassen vanuit de volgauto (die soms wel 500 meter verderop rijdt).

Van zonnestraal naar groene bliksemschicht

In minder dan twee jaar bouwden de Groningse studenten hun zonneauto: Green Lightning. De 1-persoons zonneauto moet tijdens het rijden draad-technische gegevens kunnen worden uitsturen naar de volgauto. Deze rijdt op een verplichte afstand (5 seconden) achter de zonneauto aan en zorgen ervoor dat snelheid, warmte, accustroom, en geleverde zonne energie gemonitord kunnen worden.

Gaat deze monitoring niet goed? Dan kan je zonneauto zomaar in de fik vliegen! Tijdens de race zou een verbroken verbinding dus funest kunnen zijn. TDSR had een draadloze verbinding nodig tussen de voertuigen, so that’s where we came in!

Top Dutch Solar Racing x Greatwaves

Eerst zorgden we ervoor dat de onderlinge onderdelen van de zonneauto met elkaar konden communiceren via een canbus.

Niet per se snel, maar stabiel, heeeel stabiel wifi om tijdens het rijden altijd contact te hebben met de zonneauto.

Daarna fixten we een antenne voor in de zonneauto en een antenne voor bovenop de volgbus. In principe is deze (point-to-point) techniek niet heel bijzonder, maar de uitdaging zat ‘m in het feit dat beide verbindingspunten - in tegenstelling tot bijvoorbeeld een 4G mast - constant in beweging waren. Een kleine en lichte antenne was de oplossing, om de zonne energie zoveel mogelijk te gebruiken voor het rijden.

Fun fact

Tijdens een van de rustpauzes van de race hebben wij vanuit Groningen nog een kleine wijziging doorgevoerd voor de wifi in de volgauto. Met een fallback VPN constructie konden we de hardware aan de andere kant van de wereld bereiken. Dat zijn pas great waves.

De wifi moest dus vooral heeeel stabiel zijn om tijdens het rijden altijd contact te hebben met de zonneauto. We zorgden voor een antenne die super gefocust was én de afstand, bochten en Australische heuvels probleemloos aan zou kunnen.

“Eén van de meest betrouwbare onderdelen van onze zonneauto was absoluut de wifi, die het echt áltijd deed”.

We will race again

Na de implementatie en een test op het RDW Testcentrum waren de zonneauto, de bestuurders en teamleden ready to rumble. EN HOE! Als eerste Groningse deelnemers in de geschiedenis van de World Solar Challenge behaalden ze de vierde plek! Super vet om zo’n jonge, leergierige en hands-on groep studenten te zien groeien in zo’n lang project. Chapeaux!

Ondertussen is het stokje doorgegeven aan het volgende team. Zij bouwen voort op de kennis en ervaringen van team 2019. Go go go! En wij zijn er uiteraard weer bij :)

Fun fact

Voor de eerstvolgende editie krijgt Greatwaves een sticker plekje op de nieuwe zonneauto! En als kers op de taart mag onze beginbaas Wouter er een rondje in rijden op het testparcours in Assen. Nu al zin in!

Naar overzicht

Lees verder...

Tips
Afbeelding bij artikel Zakelijk glasvezel leveranciers vergelijken in 2022

Wouter Zijlstra22 mrt. 2022

Zakelijk glasvezel leveranciers vergelijken in 2022

We vergeleken de beste zakelijk internetproviders anno 2022: hoe ze van elkaar verschillen en welke leverancier passend is voor welke bedrijfsomvang. Lees meer

Klantcases
Afbeelding bij artikel IW Nederland: wifi die staat als een school

Katja Poltavets1 mrt. 2022

IW Nederland: wifi die staat als een school

De nieuwe generatie technische talenten komt van MBO opleider IW. Wij regelden een veilige netwerkoplossing voor een toekomst- en online proof onderwijsomgeving. Lees meer

Techniek
Afbeelding bij artikel Review WiFi 6E: 6Ghz wifi uitgelegd en getest

Wouter Zijlstra8 feb. 2022

Review WiFi 6E: 6Ghz wifi uitgelegd en getest

Voor het eerst sinds 2009 zet wifi een enorme stap voorwaarts: 9x sneller draadloos internet! Wij kochten de eerste zakelijke wifi 6E zender om deze techniek in de praktijk te testen. Lees meer

Kun jij wel een beetje Greatwaves gebruiken?

Super gaaf! Neem dan gelijk even contact met ons op voor een vrijblijvend gesprek. Voor ons is geen mission impossible! Bel ons op 050 211 24 69 of vraag meteen een offerte aan.

Neem nu contact met ons op

info@greatwaves.nl
050 211 24 69