Naar overzichtLaatst bijgewerkt op 11 okt 2023

WiFi mesh is niet de oplossing (voor kantoor)

Wifi Mesh

Op Twitter volgde ik een discussie over WiFi mesh. Het discussiepunt was of dit systeem goed werkt en of het ervoor zorgt dat je geen kabels meer hoeft te trekken in je thuiskantoor of op de zaak. In dit blog leg ik uit waarom WiFi mesh op z’n zachtst gezegd een niet toekomstbestendige ‘hakken over de sloot’-oplossing is.

Voordat ik de techniek induik zou ik je willen vragen om de onderstaande video minimaal een minuut te kijken. Dit is namelijk de perfecte metafoor om uit te leggen waarom dit systeem gedoemd is te mislukken. In elke tussenstop verlies je namelijk informatie :-).

Wat is WiFi mesh?

Ik ga je niet vervelen met een officiële definitie, want wie heeft daar de tijd voor?

Wij verstaan onder WiFi mesh de draadloze communicatie tussen wifi zenders.

Het systeem werkt als volgt:

Eén basisstation is rechtstreeks verbonden met het modem via een netwerk kabel. Tot zover is geen probleem. Dan komt het mesh gedeelte; er worden extra, draadloze wifi zenders toegevoegd aan het systeem om het wifi signaal door het kantoor/huis te verspreiden. Voorbeelden hiervan zijn Ziggo Multi Wifi, KPN SuperWifi (lol), Netgear Orbi, Google Wifi, TP-Link Deco.

De extra wifi zenders is waar het probleem begint. Die worden namelijk op afstand van het basisstation geplaatst, vaak op plekken waar het netwerk nog wel redelijk goed bruikbaar is, maar niet écht goed. Daar wil je immers een sterker signaal! Hoewel deze systemen apps/signaal metertjes hebben die aangeven waar de wifi zenders ‘optimaal’ geplaatst dienen te worden, is dit slechts een weinig zeggende momentopname.

Dit draadloos versterken van je signaal bestaat al een tijdje. Je hebt misschien wel eens gehoord van een “wifi repeater” die je ergens in het stopcontact kunt steken.

Dus WiFi mesh is hetzelfde als Repeaters?

Niet helemaal. Wifi repeaters luisteren naar beschikbare signalen en versterken dit signaal. Je kunt dit vergelijken met een megafoon. Ja, het signaal is hard, maar het is niet prettig om uren naar te luisteren. Een wifi repeater is de voorloper van WiFi mesh. Heb je deze nog liggen? Gooi ze gerust weg!

Dus WiFi mesh is béter dan Repeaters?

Ja! Waar Repeaters het signaal domweg doorgeven, zijn mesh systemen iets slimmer.

In plaats van het versterken van het bestaande signaal, maken ze onderling verbinding (draadloos). Je kunt het zien als een soort privé snelweg die tussen de mesh zenders wordt aangelegd. Deze snelweg controleren de zenders zelf op kwaliteit en stabiliteit. Pas als de snelweg “oké” is, zenden ze een wifi signaal uit voor jou als gebruiker.

Doen ze dat goed? Dat verschilt nogal per setje. De nieuwste systemen zoals de Netgear Orbi 6 zijn best slim en proberen via die eigen wifi-snelweg (backbone) nét te doen alsof er een kabel ligt. Helaas blijft dit doen alsof.

Hoe goed het setje ook ingesteld staat en hoe dun je houten muren ook zijn, een wifi mesh verbinding is áltijd ondergeschikt aan een bekabelde verbinding. Sommige setjes zijn zelfs akkoord met 50-70% snelheid op de eigen wifi-snelweg, want hoeveel gebruikers merken dat nou echt? Spoiler alert: dat merk je best wel gauw.

Conclusie: bekabeld wifi werkt altijd beter, wifi mesh wordt per extra ‘tussenstop’ slechter, en repeaters moeten gewoon weg.

WiFi mesh is niet toekomstbestendig

Wifi werkt net zoals FM radio; met kanalen & zenders. Als er teveel zenders zijn hoor je ruis in de radio of knalt er een piraten zender door Skyradio heen ;-). Alle radiosignalen vormen bij elkaar het radio-spectrum, wifi is daar onderdeel van.

Wifi mesh-systemen nemen de dubbele (soms driedubbele) ruimte op het radio-specturm in ten opzichte van bekabelde wifi. Dit systeem legt namelijk een vierbaans “snelweg” aan waarbij je zelf maar twee gebruikt; twee banen zijn voor het onderlinge verkeer.

Dat zorgt ervoor dat het steeds drukker wordt op het radio-spectrum, wat weer zorgt voor een slechtere verbinding. Dit is met name een probleem in omgevingen met veel gebruikers, veel muren en veel buren.

Vooral als je in een stad woont ga je hier last van krijgen, omdat daar al veel zenders zijn. Daarom zijn wifi mesh systemen eigenlijk alleen toekomstbestendig in vrijstaande woningen op het platteland, waar er genoeg ruimte is. Met WiFi mesh sta je voor de rest van Nederland komend jaar gewoon weer ‘in de file’.

Waar werkt WiFi mesh niet?

Voor grote huizen, drukke gezinnen, kantoren en plekken met dikke muren is een WiFi mesh systeem niet echt geschikt. Er treedt simpelweg verlies op met elke ‘tussenstop’ die je neemt. Zoals je in het filmpje aan het begin van dit blog kon zien wordt het verlies erger naarmate je meer tussenstops neemt en de afstand toeneemt.

De slimme software van mesh zenders kan dit natuurkundige probleem echt niet oplossen. Ontbrekende en missende informatie leiden tot vertraging, gemiste telefoongesprekken, wankelende Netflix films & allerlei andere gekke storingen. Dit effect wordt helaas ook versterkt door het aantal apparaten wat gebruik maakt van de wifi.

Wanneer wél WiFi mesh?

De onderlinge verbinding die WiFi mesh zenders met elkaar verbind is wat ons betreft een probleem. Het garandeert geen perfect signaal én je zorgt er tegelijkertijd voor dat je onnodig veel ruimte inneemt van het beperkte wifi spectrum. Oftewel, als iedereen WiFi mesh zou nemen dan zou er lang niet genoeg ruimte voor iedereen zijn.

Heb je nou al een WiFi mesh systeem of overweeg je dit en denk je: “Shit daar gaat mijn makkelijke oplossing”, niet getreurd. Bijna elk WiFi mesh systeem heeft namelijk de optie om deze onderling te verbinden met een netwerkkabel. Dit zorgt ervoor dat de onderlinge wifi snelweg (mesh) uitgeschakeld wordt en dat er gebruik wordt gemaakt van een kabel. Zo heb je tussen de wifi zenders een perfect signaal en werkt je wifi systeem veel beter!

Conclusie: wifi zenders werken altijd het beste als je ze ouderwets bekabelt. Dus, neem gewoon zakelijk wifi van Greatwaves

Naar overzicht

Lees verder...

TechniekKlantcases
Afbeelding bij artikel Industry 4.0 en het belang van een krachtig netwerk

Justin Matulessy6 apr 2023

Industry 4.0 en het belang van een krachtig netwerk

Hoe verlopen de ontwikkelingen binnen de industriële sector (Industry 4.0)? En waarom is een krachtig netwerk belangrijk? Lees het hier! Lees meer

Klantcases
Afbeelding bij artikel Klantcase over de supervette Starlink voor Workdistrict

Katja Poltavets10 aug 2022

Klantcase over de supervette Starlink voor Workdistrict

Wat doe je als je over twee weken in je pand kunt, maar je nog 18 weken moet wachten tot je glasvezel is aangelegd? Dan zetten wij een Starlink op je dak :) Lees meer

Tips
Afbeelding bij artikel 3 warehousing webinars over magazijn wifi

Katja Poltavets28 jun 2022

3 warehousing webinars over magazijn wifi

Wil je het maximale uit je internetoplossing halen voor jouw magazijn? Check onze 3 webinars voor alle uitdagingen en oplossingen voor wifi voor warehousing. Lees meer

Kun jij wel een beetje Greatwaves gebruiken?

Super gaaf! Neem dan gelijk even contact met ons op voor een vrijblijvend gesprek. Voor ons is geen mission impossible! Bel ons op 050 211 24 69 of vraag meteen een offerte aan.

Neem nu contact met ons op

info@greatwaves.nl
050 211 24 69