Naar overzichtLaatst bijgewerkt op 3 sep 2021

VRRP (Virtual Router Redundancy Protocol)

VRRP (Virtual Router Redundancy Protocol) is een techniek die ervoor zorgt dat twee routers/firewalls, samen een virtuele router vormen, dit zorgt voor een stuk extra zekerheid (redundantie).

VRRP is een failover techniek die ervoor zorgt dat wanneer een router of firewall ontploft er vloeiend wordt overgegaan op de reserve router of firewall (en ons een seintje geeft om die te vervangen).

Kortom: een back-up router of firewall voor het geval een van beide stuk gaat, welke automatisch overschakelt. Handig voor als je écht nooit offline wil zijn.

Hoe werkt VRRP en waarom zou je het gebruiken?

Bij VRRP worden twee routers samengevoegd om een virtuele router te vormen. VRRP is dus eigenlijk puur redundantie in hardware met een automatische failover tussen twee routers. Met VRRP vragen de twee routers constant aan elkaar of ze nog online zijn. Merkt de backup router dat de hoofdrouter niet meer reageert, dan neemt deze het automatisch over en vice versa.

Er zijn meerdere redenen om VRRP toe te passen. Ten eerste wordt met VRRP de turnaround time van hardware falen van een firewall teruggebracht naar 0. Dit komt doordat er automatisch wordt geswitcht naar backup hardware wanneer er iets stuk gaat dankzij de automatische failover. Hierdoor kan er gewoon doorgewerkt worden alsof er niks aan de hand is en kunnen de problemen ondertussen worden opgelost. Het vervangen van een kapotte router/firewall kost namelijk tijd. Greatwaves kan gemiddeld binnen 4 uur een defecte firewall vervangen. Duurt dat te lang voor jou als bedrijf? Dan heb je dus backup hardware nodig zodat je niet offline bent tijdens storingen.

Ten tweede kunnen er incidenten ontstaan in een serverruimte, brand bijvoorbeeld. Wij zien dat verschillende bedrijven die dit risico proberen in te dekken, een extra serverruimte hebben met daarin ook alle benodigde apparatuur. Deze twee serverruimtes zijn dan aan elkaar verbonden door middel van VRRP en in het geval dat er iets gebeurt met de ene serverruimte, wordt er automatisch geswitcht naar de backup serverruimte.

Ten derde creëert VRRP een perfecte omgeving om software updates te testen. Het kan voorkomen dat een update meer stuk maakt dan oplost. In het geval met een VRRP kan op de een van de twee routers de update getest worden. Slaagt de update niet? Dan is er altijd een backup beschikbaar: de tweede router!

Ten slotte beschermt VRRP tegen menselijk fouten. Gooit iemand per ongeluk een kop koffie over een router of knipt iemand een glasvezelkabel door dan is er altijd een backup om dit soort fouten op te vangen. Daarentegen creëert VRRP wel meer werk omdat het erg complex is om in te richten. Het beheren van twee firewall is namelijk (je raad het al) dubbel zoveel werk.

Moet ik VRRP gebruiken voor mijn bedrijf?

Het ligt er echt aan welke kosten het offline zijn met zich meebrengt en wat voor jullie een acceptabele turnaround time is; Hoe lang kan jouw bedrijf offline zijn voordat de kosten exponentieel stijgen? Is dit al na x minuten, dan is het antwoord ja, gebruik VRRP. Er zijn genoeg bedrijven die prima een aantal uur offline kunnen zijn, voor hun is VRRP niet per se nodig. VRRP brengt namelijk extra kosten en een hoop extra complexiteit met zich mee.

Wij hebben VRRP geïnstalleerd bij verschillende bedrijven waarbij de kosten zo hard oplopen wanneer er een storing zou plaatsvinden dat het onverstandig was om dit niet te doen. Online supermarkt Crisp en volwassen speelgoed warenhuis EasyToys bijvoorbeeld.

Downtime kan er voor zorgen dat bestellingen niet verzonden kunnen worden, labels niet uitgeprint of dat bedrijven telefonisch urenlang niet bereikbaar zijn. Door te kiezen voor VRRP kan de uptime van een bedrijf verhoogd worden naar bijna 100%.

Wil je echt altijd online zijn? Overweeg dan ook eens een back-up verbinding en een noodstroomvoorziening (UPS).

Over de auteur

Justin is de salestijger van Greatwaves, maar dan eentje die niet bijt. Zijn prooi? Mooie opdrachtgevers binnen halen op basis van kennis en ervaring bij klanten die het essentieel vinden altijd online te zijn.

Lees meer over Premium

Next level met je internet? Lees meer over de technieken die je in kan zetten.

Naar overzicht