Naar overzichtLaatst bijgewerkt op 21 mrt 2022

Een PPTP verbinding: wat het is en waarom je het niet moet gebruiken!

Point-to-Point Tunneling Protocol (PPTP) is een protocol om jouw VPN tunnel in te richten. In dit artikel vertellen we je waarom dit ‘technische smaakje’ één van de onveiligste manieren om een VPN verbinding op te zetten.

Wat is PPTP?

PPTP is protocol dat ontwikkeld is door Microsoft. Het is al in gebruik sinds Windows 95 en daarmee één van de oudste VPN protocollen. Het wordt door alle apparaten ondersteund.

PPTP is een manier om een VPN tunnel te bouwen. VPN’s maken het mogelijk om op afstand, toegang te krijgen tot een bedrijfsnetwerk via een beveiligde tunnel. Dit kan nodig zijn om toegang te krijgen tot apparatuur, servers of bestanden op kantoor terwijl er bijvoorbeeld thuis of remote gewerkt wordt.

Hoe werkt een PPTP?

Bij PPTP wordt data door een tunnel over het internet verstuurd. Het gevaar van PPTP zit het hem erin dat de data die die door de tunnel verstuurd wordt erg zwak versleuteld is. Door middel van een brute force attack (bij een brute force attack wordt een computer gebruikt die alle mogelijke wachtwoorden raadt door middel van berekeningen of meest voorkomende wachtwoorden) kan de data binnen 2 dagen gekraakt worden.

We zien in de praktijk dat PPTP nog steeds wordt gebruikt wanneer er hogere snelheden nodig zijn, zwakke versleuteling is namelijk gemakkelijker om te versturen. Maar pas op! PPTP is al sinds Windows 95 gekraakt. Dit betekent dat het geen veilige manier is om een VPN te gebruiken en dat het tegenwoordig nog makkelijker gekraakt wordt, gebruik het dus niet!

Ons advies

Zoals je waarschijnlijk al zag aankomen, vinden wij dat PPTP niet gebruikt moet worden. Het is al sinds het is uitgebracht gemakkelijk te kraken en dat maakt het dus een onveilige manier van versleuteling. De data die jij via dit VPN type verstuurt is super makkelijk te kraken Greatwaves vind PPTP dus NOT DONE, we gebruiken het zelf ook absoluut niet. Zoals iemand op Tweakers reageerde:

Als je PPTP wilt gebruiken, kun je net zo goed geen VPN gebruiken.

Dus wat moet je wel gebruiken? Wij zijn groot voorstander van L2TP en IPSec. L2TP is een upgrade van PPTP en met het IPsec protocol erover wordt alle data versleutelt. Lees meer over de verschillende VPN technieken in dit artikel.

Over de auteur

Justin is de salestijger van Greatwaves, maar dan eentje die niet bijt. Zijn prooi? Mooie opdrachtgevers binnen halen op basis van kennis en ervaring bij klanten die het essentieel vinden altijd online te zijn.