Naar overzichtLaatst bijgewerkt op 1 mrt 2021

Wat is een VPN (Virtual Private Network)?

Een Virtual Private Network (VPN) is een manier om via het internet toegang te krijgen tot een lokaal netwerk. Een VPN verbinding creƫert een tunnel over het internet die beveiligd is en uitkomt op een lokaal netwerk. Hierdoor lijkt het voor het netwerk alsof je met jouw apparaat op de locatie van het lokale netwerk zit.

Wat is een VPN?

VPN staat voor Virtual Private Network. Met een bedrijfs VPN kan je, op een veilige manier, het bedrijfsnetwerk op. Deze verbinding verloopt namelijk via een versleutelde tunnel. Dat betekent dat je met een VPN niet rechtstreeks het internet op gaat, maar Ć©Ć©rst met je kantoor verbindt voordat er bedrijfsgegevens via het internet worden verstuurd.

Hoe werkt een VPN?

Normaal gesproken, wanneer er verbinding wordt gemaakt met het internet, ziet het er als volgt uit: jouw netwerk thuis maakt contact met de internet service provider (zoals Ziggo of KPN). Die maakt vervolgens weer contact met het internet, gaat naar de de site waar je die jij hebt ingetypt, en communiceert deze website en inhoud terug naar jou.

ā€œEen VPN zorgt ervoor dat bedrijfsdata niet over het internet wordt verstuurd. Dat verkleint de kans op datalekken en hacks.ā€

Met een VPN gaat dit anders. Daarbij wordt al het verkeer op een versleutelde manier naar het kantoor ā€˜getunneldā€™. Je kunt bij dus bij je bedrijfsnetwerk, maar het het VPN zorgt ervoor dat bedrijfsdata niet over het internet wordt verstuurd. Dat verkleint de kans op datalekken en hacks.

ā€œEen particuliere VPN volstaat niet voor een zakelijke oplossing.ā€

Als je vanuit huis werkt is dit de perfecte oplossing om bijvoorbeeld toegang te hebben tot bedrijfsdocumenten of op kantoor te printen terwijl je thuis zit. Dit kan handig zijn voor bepaalde administratieve zaken of om bij lokale databases te komen. En het internetverkeer wat via een VPN verloopt is dus super veilig; je kunt er zelfs veilig mee internetten op openbaar internet in de trein. Door de encryptie van de verbinding ben je helemaal veilig.

VPN voor bedrijven

Er zijn een paar verschillen tussen particuliere VPNā€™s en VPNā€™s voor bedrijven:

1. Een particuliere VPN kun je gebruiken om je locatie te veranderen. Daarmee kun je bijvoorbeeld Netflix-series van de VS bekijken die in Nederland niet beschikbaar zijn.
  2. Een bedrijfs VPN gebruik je om op een veilige manier in te loggen op het bedrijfsnetwerk.

Een particuliere VPN volstaat dus niet voor een zakelijke oplossing. Met deze particuliere VPN zal je bijvoorbeeld geen toegang hebben tot lokale bedrijfsbestanden en/of apparaten.

Voordelen van een VPN

Je kunt veilig het internet op omdat je gebruik maakt van een versleutelde verbinding.

Inloggen op je bedrijfsnetwerk en hierdoor op een veilige manier bij lokale bestanden en bijvoorbeeld vestigingen aan elkaar kan linken. Hierdoor kan je bijvoorbeeld in de vestiging Groningen, beveiligingscameraā€™s bekijken in de vestiging Amsterdam.

Nadelen van een VPN

De verbinding kan langzamer zijn dan gewoonlijk. Als bedrijfseigenaar kan het ook nadelig zijn wanneer medewerkers (onbewust) buiten werktijd op de VPN verbinding internetten.

Wanneer je medewerkers illegaal films downloaden (oh no!) dan wordt het IP adres van het bedrijf getoond en kan dit juridische consequenties hebben. Dit komt door wanneer er verbonden wordt met een VPN, al het verkeer via het kantoor wordt getunneld.

VPN protocollen

VPNā€™s hebben verschillende smaakjes. Zo worden niet alle VPNā€™s door alle besturingssystemen ondersteund of is de ene sneller, maar minder veilig, dan de andere. De verschillende protocollen die het meeste voorkomen zijn:

• OpenVPN
  • PPTP
  • IKEv2b
  • SSTP
  • L2TP & IPSec

Ook heb je Site-to-Site tunnels. Dit is geen protocol maar een manier om verschillende locaties aan elkaar te verbinden. Zo hebben heeft de apparatuur ā€œniet doorā€ dat deze op een verschillende locaties staat, maar kunnen deze wel met elkaar samenwerken.

Ons VPN advies voor bedrijven

Al met al adviseren wij L2TP & IPSec. Dit gebruiken wij zelf ook voor remote access en veilige verbindingen met het kantoor. Voor klanten die meerdere locaties hebben en panden aan elkaar willen verbinden, gebruiken wij Site to Site tunnels. Daarmee kun je bijvoorbeeld cameraā€™s van het pand in Groningen vanuit Amsterdam bekeken worden.

Over de auteur

Justin is de salestijger van Greatwaves, maar dan eentje die niet bijt. Zijn prooi? Mooie opdrachtgevers binnen halen op basis van kennis en ervaring bij klanten die het essentieel vinden altijd online te zijn.