Naar overzichtLaatst bijgewerkt op 1 sep 2021

Wat is BSS Coloring en wat heb je eraan?

Binnen WiFi 6 (802.11ax) is er techniek die ervoor zorgt dat het meerdere apparaten die gebruikmaken van WiFi, niet met elkaar storen. Deze techniek heet BSS Coloring.

Wat is BSS Coloring?

BSS Coloring staat voor Basic Service Set Coloring. Dit is het probleem dat BSS Coloring oplost: in een klaslokaal, praat of een docent of een leerling. Als iedereen door elkaar praat komt de informatie niet door, maar het is toch onlogisch dat wanneer een persoon in een klaslokaal praat, de hele school naar (bijvoorbeeld) Wiskunde moet luisteren? Dit is wel het geval met de voorgaande WiFi technieken zoals WiFi 4 en 5. Binnen WiFi 6 wordt dit dus opgelost met BSS Coloring.

Hoe werkt BSS Coloring?

Maar hoe doet BSS Coloring dit dan precies? Zie het als een silent disco feestje waarin iedereen koptelefoons op heeft en er drie verschillende kanalen zijn; rood, groen en blauw. Iedereen danst in dezelfde ruimte, maar alleen als je op hetzelfde kanaal zit begrijp je elkaars dansmoves.

Kanalen en kleuren bij BSS Coloring

Het nut van kanalen is er om ervoor te zorgen dat access points elkaar niet meer konden horen, zodat ze elkaar niet storen. Wanneer apparaten in aangrenzende kanalen worden ingedeeld ontstaat er overlap. Hierdoor kunnen apparaten elkaar horen, moeten ze weer stil zijn wanneer een ander apparaat communiceert en ontstaat er dus interferentie. En nu er steeds meer apparaten gebruik maken van WiFi komt er steeds meer overlap omdat apparatuur niet goed wordt ingesteld.

Dankzij BSS Coloring krijgt al het data in hetzelfde kanaal een eigen tag (label) en kleur. Dankzij deze techniek zien access points veel sneller of de data relevant is: dat is het namelijk pas als het de kleur van het eigen label heeft.

De nadelen van BSS Coloring

Er is wel een kanttekening! Deze techniek werkt niet voor oudere apparatuur die WiFi 6 niet ondersteund. Als er voornamelijk WiFi 5 apparatuur in het netwerk verbonden is moet alle apparatuur alsnog stil zijn en wachten op elkaar, ook al zijn er misschien paar apparaten in het netwerk die wel WiFi 6 ondersteunen.

BSS Coloring is voornamelijk effectief in omgevingen waarin veel WiFi apparaten en WiFi zenders zoals access point zijn. Denk hierbij aan scholen, een stadion of een kantoor.

Over de auteur

Justin is de salestijger van Greatwaves, maar dan eentje die niet bijt. Zijn prooi? Mooie opdrachtgevers binnen halen op basis van kennis en ervaring bij klanten die het essentieel vinden altijd online te zijn.

Kun jij wel een beetje Greatwaves gebruiken?

Super gaaf! Neem dan gelijk even contact met ons op voor een vrijblijvend gesprek. Voor ons is geen mission impossible! Bel ons op 050 211 24 69 of vraag meteen een offerte aan.

Neem nu contact met ons op

info@greatwaves.nl
050 211 24 69