Naar overzichtLaatst bijgewerkt op 2 sep 2021

OFDMA: Orthogonal Frequency Division Multiple Access

Orthogonal Frequency Division Multiple Access (OFMDA): een mond vol. OFDMA is een van belangrijkste technieken binnen WiFi 6 (802.11ax) maar waarom?

Wat is OFDMA en wat is het nut er van?

Wanneer er veel apparaten verbonden zijn aan het wifi netwerk ontstaat er veel sneller een opstopping omdat elk apparaat een verschillende behoefte aan bandbreedte heeft. Bij OFDMA ontstaan er veel minder snel ontstoppingen omdat pakketjes van verschillende gebruikers tegelijkertijd verzonden kunnen worden.

Wanneer het over WiFi en netwerken gaat wordt vaak het voorbeeld van de vrachtwagen gebruikt die pakketjes vervoeren. OFDMA kan gezien worden als een super efficiënte vrachtwagen waarin meerdere pakketjes (data) van meerdere gebruikers, tegelijkertijd op elk moment kunnen worden verstuurd.

Dit was voorheen niet het geval. De voorloper van OFDMA is OFDM. Bij OFDM werden de pakketjes die verstuurd moesten worden verdeeld per specifieke gebruiker (elke gebruiker had zijn eigen vrachtwagen). Het nadeel hiervan is dat het voorkwam dat een gebruiker weinig data verstuurde maar toch veel bandbreedte in beslag nam, oftewel: weinig pakketjes maar toch een hele vrachtwagen. Bij OFDMA zijn deze sloten niet meer per gebruiker gereserveerd, maar wordt dit dynamisch ingericht: een vrachtwagen die wordt ingeladen met pakketjes voor verschillende adressen (gebruikers in dit geval).

Maar waarom is dit handig?

In de situaties voorafgaand aan OFDMA ontstonden er veel sneller opstoppingen wanneer het druk was op het netwerk. De vrachtwagens waren in de oude situatie nou eenmaal sneller allemaal in gebruik. Dankzij OFDMA wordt er veel efficiënter omgegaan met de beschikbare ruimte in de vrachtwagens waardoor er minder snel files en opstoppingen ontstaan.

Hoe zit het dan met de techniek?

OFDMA is een multiplexing techniek. Nu vraag je je vast af, wat is multiplexing? Multiplexing is het combineren van data tot een signaal. Voor OFDMA waren dit de meest gebruikte multiplexing technieken:

• TDM (Time Division Multiplexing): Een enkelbaans snelweg gebaseerd op tijdslots.
  • FDM (Frequency Division Multiplexing): Meerbaans snelweg maar een vrachtwagen mag altijd maar één vaste baan gebruiken en moet aanzienlijk langzamer rijden
  • OFDM (Orthogonal Frequency Division Multiplexing): Een meerbaans snelweg.

OFDMA is eigenlijk OFDM maar dan met dynamische tijdsloten: geen vaste tijdsloten meer, dus je data wordt direct verzonden. Een meerbaans snelweg met vrachtwagens die pakketjes van meerdere gebruikers vervoeren.

Conclusie

OFDMA is een mooie techniek: dankzij OFDMA wordt het beschikbare bandbreedte veel efficiënter gebruikt. Er is wel een nadeel; weinig apparaten ondersteunen op dit moment nog WiFi 6. Voornamelijk apparaten vanaf 2020 ondersteunen WiFi 6. Wanneer er veel oudere apparaten verbonden zijn aan het WiFi 6 netwerk komen er weer veel oudere vrachtwagens op de weg waardoor het voordeel van OFDMA wegvalt omdat er filevorming ontstaat.

Over de auteur

Justin is de salestijger van Greatwaves, maar dan eentje die niet bijt. Zijn prooi? Mooie opdrachtgevers binnen halen op basis van kennis en ervaring bij klanten die het essentieel vinden altijd online te zijn.