Naar overzichtLaatst bijgewerkt op 4 mrt 2024

Hoe cool is Multi-Link Operation (MLO)?

Multi-Link Operation (MLO) is een nieuwe techniek in de wifi 7-standaard. Het zorgt ervoor dat wifi 7-apparaten meerdere frequenties tegelijk kunnen gebruiken. In dit artikel lees je hoe het werkt en waarom dat leuk voor thuis is, maar niet zo handig voor op kantoor.

Multi-Link Operation (MLO)

Multi-Link Operation (MLO) is een nieuwe techniek in de wifi 7-standaard. Het zorgt ervoor dat wifi 7-apparaten meerdere frequenties tegelijk kunnen gebruiken. In dit artikel lees je hoe het werkt en waarom dat leuk voor thuis is, maar niet zo handig voor op kantoor.

Multi-Link Operation is een nieuwe techniek in de wifi 7-standaard die in 2023 is uitgebracht. Het zorgt ervoor dat wifi-apparaten tegelijk kunnen verbinden met meerdere frequenties (2.4 GHz, 5 GHz én 6 GHz). Ook zorgt het ervoor dat de snelheid van deze frequenties met elkaar kunnen combineren in één stream. Theoretisch zorgt dit ervoor dat je één grote superfrequentie kan gebruiken. Hierdoor haal je een hogere internetsnelheid én kan je apparaat zelf beslissen welke route op dat moment het efficiëntst is om te nemen.

Dit protocol wordt alleen ondersteund door wifizenders met de wifi 7-standaard en apparaten die wifi-7 ondersteunen. Het is dus niet backward compatible. In de rest van dit artikel lees je de voordelen, nadelen en waar MLO geschikt voor is.

  • Hogere snelheid door het combineren van 2.4 GHz, 5 GHz én 6 GHz-frequenties.
  • Een soepele overgang (roaming) tussen de frequenties, omdat je continu verbonden bent.
  • Ongebruikte frequentieruimte kan beter ingezet worden.
  • Je merkt als eindgebruiker niet dat je apparaat dit achter de schermen doet.
  • Het verlaagt de capaciteit van je wifinetwerk.
  • Alleen wifi 7-apparaten ondersteunen het.
  • Alleen wifi 7-wifizenders ondersteunen het.
  • Het zorgt voor opstopping op de 2.4 GHz en 5 GHz-frequenties.
  • Je hebt minder controle over je wifidesign, het apparaat bepaalt namelijk welke frequenties worden gebruikt.
  • Apparaten maken vaak de verkeerde keuze. Misschien is het signaal van 2.4 GHz wel beter, maar is de prestatie van de 6 GHz op dit moment veel beter.

Normaal gesproken verbindt een apparaat maar slechts met één wifikanaal. Daarom had je vroeger een los 2.4 GHz en 5 GHz-netwerk en kun je maar met één van beide tegelijkertijd verbinden. Dat is nog steeds zo, behalve… MLO zorgt ervoor dat je met drie verschillende frequenties tegelijkertijd kunt verbinden en de snelheid hiervan kan combineren (in theorie). De ‘in theorie’ lichten we hieronder toe.

Nee, wat ons betreft niet. Oudere frequenties 2.4 GHz en zelfs 5 GHz worden gebruikt door apparaten met wifi 5 en wifi 6. Dit is zo’n 90% van alle apparaten ter wereld in 2024. De nieuwe apparaten met wifi 6E en wifi 7 kunnen veel beter gebruikmaken van de nieuwe frequentieband.

Daarnaast kunnen wifizenders maar een bepaald aantal gebruikers efficiënt van wifi voorzien. Als je MLO gebruikt, verlaag je namelijk de capaciteit van je wifinetwerk. Dit komt doordat alle apparaten met alle frequenties tegelijkertijd verbonden zijn, in plaats van dat ze maar met één frequentie verbinden.

MLO zorgt ervoor dat de nieuwste apparaten (die dus wifi 7 ondersteunen en de 6 GHz-band kunnen gebruiken) tegelijkertijd ook gebruikmaken van de oudere banden. Dit levert meer snelheid, maar gaat eigenlijk ten koste van de oudere apparaten. Niet handig, dus.

Yes! Waarom is dit dan wel leuk voor thuis? Simpel, omdat je daar veel minder apparaten hebt en je wifizenders dus niet vol zitten. Ook heb je thuis meer last van interferentie van je buren, MLO zorgt ervoor dat als je interferentie hebt op 5 GHz, je nog kunt uitwijken naar de twee andere frequenties.

Nee, alleen wifi 7-zenders en wifi 7-apparaten kunnen gebruikmaken van MLO. Dat is ook een van de redenen waarom het niet supernuttig is. Nieuwe wifi 7-apparaten kunnen namelijk al gebruikmaken van de nieuwste frequenties en kanaalbreedtes, waarom zouden die dan óók moeten verbinden met oude frequenties en kanaalbreedtes? Die zijn immers nodig voor de oudere apparaten.

Over de auteur

Begon Greatwaves ooit als Wouter wifi. Houdt zich inmiddels vooral bezig met het ondersteunen van het team, marketing en verkoop. Dol op techniek, maar mag er inmiddels niet al te veel meer aanzitten ;-).

Kun jij wel een beetje Greatwaves gebruiken?

Super gaaf! Neem dan gelijk even contact met ons op voor een vrijblijvend gesprek. Voor ons is geen mission impossible! Bel ons op 050 211 24 69 of vraag meteen een offerte aan.

Neem nu contact met ons op

info@greatwaves.nl
050 211 24 69