Naar overzichtLaatst bijgewerkt op 9 dec 2021

Wat is MU-MIMO en wat zijn de voordelen?

Met meerdere apparaten tegelijkertijd gebruik maken van het internet zonder dat de verbinding langzamer wordt? Dat kan dankzij MU-MIMO.

Wat is MU-MIMO?

MU-MIMO (Multi-User, Multiple-Input, Multiple-Output) zorgt ervoor dat je met meerdere apparaten tegelijkertijd kunnen verbinden met het wifi netwerk, zonder dat de internetverbinding langzamer wordt. MU-MIMO is de nieuwe generatie van de oudere standaard SU-MIMO (Single User Multiple-Input, Multiple-Output). Deze verbetering is een onderdeel is van alle verbeteringen aan wifi 6 (802.11ax) ten opzichte van wifi 5 (802.11ac).

MU-MIMO (Multi-User, Multiple-Input, Multiple-Output) zorgt ervoor dat je met meerdere apparaten tegelijkertijd kunt verbinden met het wifi-netwerk door te communiceren met de router, zonder dat het internet langzamer wordt.

SU-MIMO vs MU-MIMO

Voordat MU-MIMO er was, maakten routers dus gebruik van SU-MIMO. Wanneer apparaten communiceerden met de router (data uitwisselen), dan kon dat maar met één apparaat tegelijk. Andere apparaten die óók data wilden uitwisselen met de router, werden als het ware in de wacht gezet. Door deze ‘opstopping’ werd de verbinding trager voor alle apparaten. Kortom: bij SU-MIMO moest elk apparaat dus op zijn beurt wachten, maar bij MU-MIMO kunnen meerdere apparaten tegelijkertijd communiceren met de router.

Voordelen van MU-MIMO

1. Meer apparaten communiceren met de router

Dankzij MU-MIMO kunnen meerdere apparaten tegelijkertijd communiceren met de router. De beschikbare bandbreedte wordt opgedeeld in kleinere stukjes en maakt dit beschikbaar voor alle verbonden apparaten. Geen file vorming! 🥳

1. Sneller internet

MU-MIMO zorgt ervoor dat het internet stukken sneller is wanneer je bijvoorbeeld aan het streamen bent of op een andere manier veel data verbruikt.

1. Minder latency

Latency wordt stukken minder omdat de connectie tussen router en apparaat niet verbroken wordt.

Wanneer wordt MU-MIMO ondersteund?

• MU-MIMO routers

Niet alle routers ondersteunen MU-MIMO. Om MU-MIMO te kunnen gebruiken, moeten routers tenminste 802.11ac (WiFi 5) ondersteunen.

• MU-MIMO devices (apparaten)

Bijna alle nieuw uitgebrachte apparatuur ondersteunt MU-MIMO, zolang er maar door middel van 5GHz verbinding kan worden gemaakt. Dat komt omdat MU-MIMO alleen via 5GHz verloopt. Als je apparatuur nieuw genoeg is, gaat dat automatisch. Maar met die oude Blackberry uit 2010 gaat het dus niet lukken ;)

MU-MIMO kan worden gebruikt als een router wifi 5 ondersteunt. Op apparaten wordt MU-MIMO ondersteund als deze kunnen verbinden door middel 5GHz.

Wordt MU-MIMO niet ondersteund door je router of apparaten? Dan raden wij aan om deze spoedig te vervangen. Oude apparatuur heeft namelijk veel meer nadelen: je kunt geen updates meer uitvoeren, je netwerk is slechter beveiligd en - zoals je net las - wordt je internet een stuk trager zonder MU-MIMO 👍

Over de auteur

Justin is de salestijger van Greatwaves, maar dan eentje die niet bijt. Zijn prooi? Mooie opdrachtgevers binnen halen op basis van kennis en ervaring bij klanten die het essentieel vinden altijd online te zijn.