Arrow Left icon Naar overzichtLaatst bijgewerkt op Aug 27, 2021

Wat is MU-MIMO?

Met meerdere apparaten tegelijkertijd gebruik maken van het internet zonder dat er snelheid verloren gaat? Dat kan dankzij MU-MIMO.

Wat is MU-MIMO?

MU-MIMO (Multiple input Multiple Output) zorgt ervoor dat je met meerdere apparaten tegelijkertijd gebruik maken van het internet zonder dat er snelheid verloren gaat. MU-MIMO is een verbetering van de oudere standaard SU-MIMO, waarin SU voor single user staat.

SU-MIMO vs MU-MIMO

Voordat MU-MIMO er was maakte routers gebruik van SU-MIMO, wat staat voor Single User Multiple Input Multiple Output. Wanneer apparatuur communiceerde met de router dan kon dat maar met één apparaat tegelijk en moest de rest stil zijn. Hierdoor werd de verbinding langzamer omdat er ‘opstopping’ ontstond. Kortom, elk apparaat moest dus op zijn beurt wachten.

Voordelen van MU-MIMO

  1. Meer apparaten Dankzij MU-MIMO kunnen meerdere apparaten echt tegelijkertijd communiceren met de router. De beschikbare bandbreedte wordt opgedeeld in kleinere stukjes en maakt dit beschikbaar voor alle verbonden apparaten.
  2. Sneller internet MU-MIMO zorgt ervoor dat het internet stukken sneller is wanneer je bijvoorbeeld aan het streamen bent of op een andere manier veel data verbruikt.
  3. Minder latency Latency wordt stukken minder omdat de connectie tussen router en apparaat niet verbroken wordt.

Wanneer wordt MU-MIMO ondersteund?

Niet alle routers ondersteunen MU-MIMO. Om MU-MIMO te kunnen gebruiken, moeten routers tenminste 802.11ac (WiFi 5) ondersteunen. Alles ouder dan dat ondersteunt het niet. Daarnaast moet de gebruikte apparatuur nieuw genoeg zijn om MU-MIMO te ondersteunen. Met die oude Blackberry uit 2010 gaat het dus niet lukken ;)

Bijna alle nieuwe apparatuur die wordt uitgebracht ondersteunt MU-MIMO, zolang er maar door middel van 5GHz verbinding kan worden gemaakt. Dat komt omdat MU-MIMO alleen via 5GHz verloopt.

Over de auteur

Justin is de salestijger van Greatwaves, maar dan eentje die niet bijt. Zijn prooi? Mooie opdrachtgevers binnen halen op basis van kennis en ervaring bij klanten die het essentieel vinden altijd online te zijn.

Linkedin icon

Lees meer over Wifi

Technische specificaties klinken geweldig, maar wat betekend het?

Arrow Left icon Naar overzicht

Kun jij wel een beetje Greatwaves gebruiken?

Super gaaf! Neem dan gelijk even contact met ons op voor een vrijblijvend gesprek. Voor ons is geen mission impossible! Bel ons op 050 211 24 69 of vraag meteen een offerte aan.

Neem nu contact met ons op

info@greatwaves.nl
050 211 24 69