Arrow Left icon Naar overzichtLaatst bijgewerkt op Aug 13, 2020

Upgrade niet naar WiFi-6 (802.11ax)

De nieuwste trend is: WiFi-6 (802.11ax) is onderdeel van de nieuwe generatie wifi zenders. Waarom kun je deze generatie wifi voor je kantoor beter kan overslaan?

In de markt zien we momenteel de nieuwste generatie wifi zenders als paddenstoelen uit de grond schieten. De nieuwste trend is: WiFi-6 (802.11ax). In dit blog leg ik uit waarom je deze generatie bedrijfswifi voor je kantoor beter kan overslaan.

Wat is WiFi-6?

De meeste lezers van dit blog gebruiken op dit moment WiFi-5, een enkeling nog WiFi-4. De benaming voor deze wifi standaarden is recentelijk op de schop gegaan. Mensen vonden 802.11ac blijkbaar niet echt lekker bekken (goh!).

WiFi-6 belooft sneller en stabieler draadloos internet. Voor een deel doet het dat, maar alleen voor apparaten die deze nieuwe standaard ondersteunen. Nieuwe apparaten kunnen dan gebruik maken van toffe nieuwe features zoals OFDMA (bandbreedte beter verdelen), BSS (duidelijkere signalen), MU-MIMO (snellere/betrouwbare communicatie), 1024-QAM (hogere theoretische bandbreedte), TWT (minder stroomverbruik) en WPA3 verplichting (betere beveiliging).

Wij adviseren bedrijven niet nu te investeren in WiFi-6, tenzij het een extreem drukke plek is met veel nieuwe apparaten.

Geweldig! Maar waarom vinden wij dat je het niet moet kopen?

WiFi-6 in theorie klinkt als het gouden ei, daarom maken we er hier op kantoor al enige tijd gebruik van. Onze bevindingen daarentegen waren teleurstellend:

Bevinding 1: We bouwden als een van de eersten onze laptops om naar de nieuwe standaard en al gauw hingen er meerdere test-units aan het plafond. Onze conclusie: slechts 5-10% sneller dan WiFi-5. That’s it.

Bevinding 2: Omdat oude apparaten gebruik maken van dezelfde wifi zender, is het effect van deze technieken nauwelijks merkbaar. De oude apparaten zorgen ervoor dat de algehele stabiliteit en snelheid van het netwerk terug zakt naar de oudere standaard.

Bevinding 3: Alleen in extreem drukke omgevingen (stadions, scholen, campus, ziekenhuizen, bioscopen) heeft WiFi-6 meerwaarde én alleen als de apparaten nieuw zijn.

Bevinding 4: De zakelijke WiFi-6 zenders zijn flink duurder terwijl het in de meeste gevallen niet significant beter presteert.

  • Cisco Meraki: 26% duurder
  • Aruba (HPE): 80% duurder
  • Aerohive: 27% duurder
  • Ruckus: 60-200% duurder

Oké oké, we skippen WiFi-6. Wat moeten we dan wél doen?

Wij adviseren bedrijven niet nu te investeren in WiFi-6, tenzij het een extreem drukke plek is met veel nieuwe apparaten. Waarom? Er is al een opvolger aangekondigd genaamd WiFi-6E. Ja, inderdaad. Ze hebben de nieuwe namen nú al weer verkloot. Wat was er mis met WiFi-7?!

WiFi-6E, que?

De “E” in WiFi-6E staat voor “extended”. We gebruiken al jaren twee frequentiebanden, 2.4Ghz en 5Ghz. Helaas zijn deze twee frequentiebanden vol aan het raken. Steeds meer apparaten gebruiken WiFi, en de eisen aan het netwerk worden steeds hoger.

De huidige bandbreedtes efficiënter inzetten (WiFi-6) is prettig, maar aangezien het overgrote gedeelte van de apparaten uitgevoerd is met oude standaarden zal dat niet snel voor veel verbetering zorgen. WiFi-6E daarentegen maakt gebruik van een nieuwe, veel ruimere frequentiebreedte: 6Ghz. Nieuwe apparaten kunnen daar ongestoord gebruik van maken omdat dit niet wordt ondersteund door de oude apparaten. De stap die je daarmee in je wifi netwerk zet is dus véél groter.

Ons advies over WiFi-6E

Ons advies als wifi specialist is: WiFi-5 is uitstekend, mits goed aangelegd/ingericht/beheerd op basis van een Site Survey. WiFi-6 is nog erg kostbaar en alleen nuttig bij extreem drukke plekken. Ons advies dus: wacht lekker tot WiFi-6E op de markt komt, we verwachten halverwege 2021.

De functionaliteit die WiFi-6 biedt weinig meerwaarde voor kantoren, flexwerkplekken, fabrieken & warehousing. Als je internet op dit moment niet goed functioneert ligt het met 90% zekerheid niet aan het ontbreken van WiFi-6. Hebben we het mis? Gratis taart.

Arrow Left icon Naar overzicht

Lees verder...

CaseAfbeelding bij artikel Easytoys (EDC)

Katja PoltavetsOct 15, 2021

Easytoys (EDC)

Met 8000m2 aan magazijn en 3000m2 in aanbouw is EDC Retail (beter bekend van EasyToys) één van de snelst groeiende warenhuizen van Nederland. Wij droegen een steentje bij aan hun online verbinding. Lees meer

CaseAfbeelding bij artikel Otrium: online fashion outlet

Katja PoltavetsOct 11, 2021

Otrium: online fashion outlet

De online designer fashion-outlet Otrium had binnen één maand een full service internet oplossing nodig voor hun nieuwe pand. Wij gingen de uitdaging aan regelden internet & wifi voor ze. Lees meer

CaseAfbeelding bij artikel RDW: Self Driving Challenge

Katja PoltavetsSep 8, 2021

RDW: Self Driving Challenge

Studententeams maken een kart zelfrijdend en laten die vervolgens zo snel en foutloos mogelijk racen op TT Assen. En de wifi voor deze zelfrijdende scheurijzers? No problem, dat regelen wij! Lees meer

Kun jij wel een beetje Greatwaves gebruiken?

Super gaaf! Neem dan gelijk even contact met ons op voor een vrijblijvend gesprek. Voor ons is geen mission impossible! Bel ons op 050 211 24 69 of vraag meteen een offerte aan.

Neem nu contact met ons op

info@greatwaves.nl
050 211 24 69