Naar overzichtLaatst bijgewerkt op 1 mrt 2021

Wat is WiFi 6 en 802.11ax eigenlijk?

Sinds 2019 is WiFi 6 (of 802.11ax) de standaard geworden. Steeds meer apparaten ondersteunen WiFi 6, maar wat is het precies en wat kan je ermee?

Wat is WiFi 6 of 802.11ax?

WiFi 6 of 802.11ax is een nieuwe standaard die in 2019 werd uitgerold. WiFi 6 of 802.11ax zorgt ervoor dat er veel meer apparaten verbonden kunnen zijn met het netwerk zonder dat er snelheid verloren gaat. Je kunt het zien als een meer-baans snelweg: meer banen zorgen voor een betere doorstroming van het verkeer.

“WiFi 6 of 802.11ax zorgt ervoor dat er veel meer apparaten verbonden kunnen zijn met het netwerk zonder dat er snelheid verloren gaat.”

Hoe werkt WiFi 6 of 802.11ax?

Bij WiFi 6 gebruikt niet elk apparaat hetzelfde subkanaal. In een subkanaal wordt data verzonden wat voor een ander apparaat is bedoeld. Bij WiFi 6 zijn er een stuk meer subkanalen en elk verbonden apparaat krijgt 1 eigen subkanaal. Oude apparaten zorgden juist voor opstoppingen op deze oudere “eenbaans snelweg”. Nieuwe apparaten mogen wel rijden op de extra banen. Kortom, sneller internet voor meer apparaten!

“WiFi 6 zorgt er niet voor dat er meer kanalen beschikbaar zijn, maar dat bestaande kanalen efficiënter worden gebruikt.”

Voordelen van WiFi 6

WiFi 6 wordt een stukje sneller dan zijn voorganger WiFi 5. Bijvoorbeeld op drukke plekken zoals winkelcentra, waar je normaal gesproken super traag en slecht internet had, (en waar nu een WiFi 6 router hangt) hebben apparaten die WiFi 6 ondersteunen stabieler en sneller internet. Dit komt doordat WiFi 6 veel efficiënter gebruikt maakt van 5 GHz bandbreedte. Er zijn niet direct meer kanalen beschikbaar, maar de bestaande kanalen worden efficiënter gebruikt.

WiFi 6 versus WiFi 6E

WiFi 6E daarentegen, heeft wel veel meer kanalen en verloopt via 6 GHz. De E hierin staat voor Extension. Hierdoor kan het internetverkeer gemiddeld sneller verzonden worden. Alle nieuwe laptops en smartphones hebben al WiFi 6 en er wordt verwacht dat steeds meer apparaten hier gebruik van gaan maken.

Interferentie bij WiFi 6

WiFi werkt via radiogolven, alle apparaten met wifi (printers, telefoons, deurbellen) zorgen voor interferentie. Hoe meer radio golven, hoe meer interferentie. De radiogolven zijn in bandbreedtes (2.4ghz en 5ghz) ingedeeld en in kanalen (1/11/40/52/110 etc). Interferentie wordt bij WiFi 6 maar beperkt minder omdat het gebruik maakt van bestaande kanalen. De kanalen worden wél efficiënter ingezet waardoor de gemiddelde snelheid iets hoger wordt.

WiFi 6 technieken

In WiFi 6 worden onder andere de volgende technieken gebruikt:

• OFDMA
  • MU-MIMO
  • 1024-QAM
  • WPA3
  • BSS Coloring

WiFi 6 voor bedrijven

WiFi 6 voor een kleiner kantoor is op dit moment nog niet heel interessant, omdat nog niet heel veel devices het ondersteunen en de snelheid maar met ongeveer 5% toeneemt. Toch zal dit in de toekomst alleen maar meer worden en begint het aantal apparaten dat verbonden is met internet ook toe te nemen. Denk bijvoorbeeld aan Philips Hue lampen en andere IoT devices, zoals de deurbellen van Ring.

WiFi 6 is zeker interessant voor vliegvelden, stadions, scholen en andere drukke, openbare plekken. Ook als je device nog geen WiFi 6 ondersteunt, kan je gewoon gebruik maken van het WiFi 6 netwerk. Nadeel is alleen dan wel dat het gebruikt wordt als WiFi 5.

Wat vinden wij van WiFi 6?

Zelf zijn wij op dit moment nog niet heel groot fan van WiFi 6. In theorie klinkt het echt geweldig maar in de praktijk valt het enigszins tegen. In een kleine setting is WiFi 6 maar 5-10% sneller dan WiFi 5. We zijn daarentegen wel van mening dat WiFi 6 in extreem drukke situaties echt meerwaarde bieden.

Ondertussen wordt WiFi 6E langzaam uitgerold en is het echt super awsome! We hebben er een speciaal artikel over geschreven die hier te lezen is.

Over de auteur

Justin is de salestijger van Greatwaves, maar dan eentje die niet bijt. Zijn prooi? Mooie opdrachtgevers binnen halen op basis van kennis en ervaring bij klanten die het essentieel vinden altijd online te zijn.