Naar overzichtLaatst bijgewerkt op 4 mrt 2024

Wifi 7: alles wat je wilt weten over de nieuwste wifistandaard

Wifi 7 is de nieuwste draadloze wifistandaard. Maar wat houdt deze nieuwe standaard in? En laat wifi 7 jou straks in de zevende internethemel zweven? Wij zetten de belangrijkste informatie voor je op een rij. Ook geven we je antwoord op de brandende vraag of je als bedrijf wel of niet moet upgraden.

Wat is wifi 7?

Wifi 7 is de nieuwste, draadloze wifistandaard die er is. Deze is in 2023 voor het eerst uitgerold en zal in 2024 door steeds meer wifi zenders ondersteund worden. Met wifi 7 kun je onder andere rekenen op extra kanaalruimte, extra frequentie (6 GHz), hogere kanaalbreedtes en een verbeterd protocol. Hieronder leggen we kort uit welke voordelen (en welk nadeel) dat biedt.

Voordelen van wifi 7

• Je hebt met wifi 7 veel minder last van interferentie. Interferentie is een situatie waarin draadloze apparaten elkaar onderling verstoren. Wil je weten hoe dit werkt? Kijk dan verderop in het artikel bij de informatie over Puncturing.
  • Er is meer ruimte om bredere kanalen in te zetten. Dit komt door het toevoegen van de 6 GHz-frequentie. Die is al geïntroduceerd bij wifi 6E en is nu verder ontwikkeld. Daardoor kun je nog veel sneller internetten, namelijk tot 1 Gb/s uploaden en downloaden op 80 MHz.
  • Er zijn nu maximaal 320 MHz-kanalen mogelijk. In de praktijk behaal je dan draadloze snelheden tot 2.5 Gb/s! Een leuk record, maar helaas onpraktisch in kantoren, want daar staan teveel wifizenders.
  • De protocollen van wifi 7 zijn geoptimaliseerd. Hierdoor werkt de wifi beter dan voorheen. Ook is er een nieuwe functie toegevoegd die nog niet eerder is gebruikt. Daar lees je later meer over!

Er is wel een klein nadeel, in elk geval op de korte termijn: alleen nieuwe apparaten ondersteunen wifi 7. Het voordeel is dat er een soort supersnelle internetsnelweg ontstaat voor je nieuwe gadgets. Maar je oudere apparaten kunnen die snelweg niet op, omdat ze wifi 7 niet ondersteunen.

Welke wifi 7-technieken maken de wifi beter dan de huidige standaarden?

In wifi 7 zijn de bestaande protocollen van deze technieken geoptimaliseerd:

MU-MIMO is geoptimaliseerd vergeleken met wifi 6. Apparaten kunnen nu meerdere upload- en downloadstreams opzetten. Op een drukke wifizender (hallo kantoor, hallo videocall!) werkt je internet dus beter.

• OFDMA werkt nog beter dan in wifi 6. Dit zorgt ervoor dat datapakketjes van verschillende gebruikers nog efficiënter verstuurd worden. Er kan nu veel meer tegelijkertijd verstuurd worden, zonder dat er een ‘ontstopping’ in het netwerk ontstaat.
  • BSS Coloring zorgt ervoor dat meerdere apparaten die tegelijk wifi gebruiken, minder vaak met elkaar storen. Bij wifi 7 werkt dit nog veel beter dan bij eerdere wifistandaarden.

Nieuwe technieken

Is er ergens interferentie op je kanaal? Puncturing kan hieromheen werken. Dit zorgt voor hogere snelheden en een makkelijker in te plannen wifidesign. Zo kun je grotere kanaalbreedtes gebruiken om te voorkomen dat het netwerk in een kantoor overbezet is. Bij oudere standaarden zou interferentie ervoor zorgen dat een wifikanaal heel slecht gaat werken. Maar puncturing in wifi 7 zorgt ervoor dat het stukje kanaal met interferentie niet wordt gebruikt, terwijl de rest van het kanaal wél goed kan worden ingezet.

Met Multi-Link Operation (MLO) kun jouw apparaat tegelijk de 2.4, 5.0 en 6.0 GHz-banden gebruiken. Zo ben je in staat om extreem hoge snelheden de internetsnelweg aan te tikken! Dit is een hele gave techniek, alleen voor extra opstoppingen bij kantoornetwerken. Je kunt namelijk minder apparaten aansluiten per wifizender, terwijl je op een kantoor juist vele apparaten hebt die zowel snelle als tragere verbindingen gebruiken. Dus in de praktijk zullen we MLO voor kantoren uitschakelen. In goed overleg natuurlijk ;-).

Wifi 7 voor bedrijven

Wifi 7 is in principe geschikt voor alle locaties, ongeacht je werkplek of postcodegebied. Dit komt doordat het niet alleen de capaciteit van je draadloze internet verbetert, maar ook de efficiëntie en de betrouwbaarheid van het netwerk. Door de extra frequentie (6 GHz) is dit een enorme overstap vergeleken met eerdere wifistandaarden. Je wifi wordt gemiddeld tussen de 2 en 8 keer sneller!

Had wifi 6E niet ook al 6 GHz? Maar wat is dan het verschil tussen wifi 6E en wifi 7?

Klopt! We zien alleen dat de nieuwe wifi 7-standaard een stuk breder ondersteund gaat worden dan wifi 6E. Eigenlijk is wifi 7 de optimalisatie van wifi 6E. Het grootste verschil zit hem in de extra kanalen die ook al beschikbaar kwamen bij wifi 6E. Wifi 7 gaat hier gewoon nóg efficiënter mee om. Tot nu toe zijn de chipsets ook iets goedkoper, want de introductieprijzen zijn een stuk lager dan van wifi 6E. Dat gaat vast voor een snellere, landelijke uitrol zorgen!

Moeten je apparaten wifi 7 hebben om het netwerk te ondersteunen?

Dat hoeft niet, alleen heb je dan wel minder aan wifi 7. De wifi is namelijk backwards compatible. Dus om het meeste uit je netwerk te halen, wil je zoveel mogelijk nieuwe apparaten verbinden.

Maar wat betekent dit in de praktijk voor je internetsnelheden? Wij doken in onze statistieken (4 maart 2024) om het uit te zoeken. Deze statistieken zijn afkomstig van alle netwerken die we beheren. Van de 100 apparaten maakt nog maar ongeveer 1% van de apparaten gebruik van wifi 7. Toch zullen ook de apparaten met een oudere standaard zoals Wi-Fi 6E (9%) en Wi-Fi 6 (60%) een verbetering merken. Vooral als je je netwerk van een oudere standaard zoals Wi-Fi 5 of 6 naar de nieuwste Wi-Fi 7 standaard gaat upgraden. In dit geval hebben de Wi-Fi 6E apparaten nog steeds een enorme verbetering door het beschikbaar komen van de 6 GHz bandbreedte.

Ook belangrijk; toekomstbestendigheid! Er komen dit jaar natuurlijk nieuwe apparaten op de markt die wifi 7 zullen ondersteunen. Dus als je als bedrijf nieuwe apparaten koopt, verschuiven deze verhoudingen. Je haalt dan nog meer uit je vernieuwde wifi 7-netwerk.

Wel of niet upgraden naar wifi 7?

Als je nu wifi 5 of wifi 6 gebruikt, raden we absoluut aan om te upgraden. Als je al op wifi 6E zit, dan kun je best nog even wachten. Je hebt de meeste functionaliteit al in huis en mogelijk ondersteunen je apparaten wifi 7 nog niet.

Wat vinden we zelf van wifi 7?

Wij zijn fan! In januari 2023 hebben we ons kantoor in Groningen geüpgraded van de inmiddels zwaar verouderde (*wink wink*) wifi 6E standaard naar wifi 7. Onze eerste ervaringen zijn super, dus we kunnen niet wachten om wifi 7 ook uit te rollen bij onze klanten!

Dit zijn de statistieken van ons kantoor Greatspace op het moment. Nice, toch? 😀

Over de auteur

Begon Greatwaves ooit als Wouter wifi. Houdt zich inmiddels vooral bezig met het ondersteunen van het team, marketing en verkoop. Dol op techniek, maar mag er inmiddels niet al te veel meer aanzitten ;-).