Arrow Left icon Naar overzichtLaatst bijgewerkt op Oct 30, 2017

Het raadsel van Zakelijk Glasvezel

Zo snel als licht

Stel, je hebt een bedrijf en je wilt het snelste internet dat er maar is, dan ben je aangewezen op glasvezel. Je komt dan in een ongelukkig doolhof aan prijzen en opties terecht. Laat mij je gids in het duister te zijn ;)

Waarom heb ik als bedrijf glasvezel nodig?

Voordat we beginnen, waarom heb je eigenlijk glasvezel nodig? Je hebt het nodig als:

 1. Je met veel collega’s of bedrijven gebruik maakt van één internetverbinding
 2. Je bedrijf veel bestanden naar het internet stuurt (uploaden)
 3. Je bedrijf stilstaat als je eventjes offline bent
 4. Er op jouw locatie geen ander alternatief beschikbaar is.

Hier komt het grofweg op neer: glasvezel is meestal vanaf 25+ collega’s noodzakelijk. Goede alternatieven (zoals Coax) bieden vanaf dat punt vaak te weinig uploadsnelheid. Een glasvezellijn heeft als voordeel dat de uploadsnelheid net zo hoog is als de downloadsnelheid. Dit is bij ADSL en Coax niet het geval.

Wat zijn de voordelen van Zakelijk Glasvezel?

Er zijn er een aantal goede redenen waarom je voor Zakelijk Glasvezel kunt kiezen:

 1. De maximumsnelheid van glasvezel is véél hoger dan van andere types internet. Glasvezel kun je krijgen tot wel 10Gb/s. Dat is 50x sneller dan het snelste coaxabonnement.
 2. Glasvezel is symmetrisch, wat betekent dat de uploadsnelheid gelijk staat aan de downloadsnelheid. Een glasvezellijn van 100Mbit/s heeft dit voor zowel de upload als download. Vergelijk dit met het snelste coaxabonnement van 500Mbit/s, deze heeft maar 50Mbit/s upload, dat is 10%!
 3. Je kunt Zakelijk Glasvezel krijgen zonder overboeking. De meeste internetverbindingen (zoals coax en ADSL) zijn op basis van overboeking. De opgegeven snelheden haal je alleen als het niet al te druk is in de buurt. Zo kan het dus voorkomen dat je een snelle internetverbinding hebt, maar dat je internet simpelweg op is.
 4. Zakelijk Glasvezel heeft minder storingen. In geval van een storing zijn deze contractueel sneller opgelost. Zo is er aan ‘uptime’ garantie van bijvoorbeeld 99.97%. Bijvoorbeeld: je internet mag er maximaal 13 minuten per maand of 2.5 uur per jaar uit liggen. Mocht je meer storingen hebben, dan krijg je geld terug vanuit hun boeteclausule.

Wat zijn de nadelen van Zakelijk Glasvezel?

Er kleven een aantal nadelen aan Zakelijk Glasvezel. Deze heb ik daarom even voor je op een rijtje gezet:

 1. De kosten van Zakelijk Glasvezel bestaan uit twee componenten, de aansluiting en de internetverbinding. De aansluiting, ook vaak de ‘acces’ genoemd, kost ergens tussen de 200 en 250 euro. Het internetabonnement hangt af van de snelheid die afgenomen is en varieert tussen 130 en 850 euro per maand.
 2. Elke leverancier heeft weer andere voorwaarden en iets andere prijzen. Laat je daarom goed adviseren voor je de keuze maakt welke internetleverancier je kiest. Zorg er ook voor dat je ICT partij zélf partner is van de internetleverancier. Dit levert korte lijntjes op en zorgt ervoor dat een storing goed en snel opgepakt kan worden.
 3. Glasvezel kost gemiddeld 12 weken voordat het geleverd kan worden. Houd hier dus rekening mee bij het uitzoeken van een nieuw kantoor.
 4. De loopduur van Zakelijk Glasvezel is vaak meerjarig. Dit komt doordat je korting krijgt op de eenmalige aansluitkosten bij een langere contractduur. Contracten van 3 of 5 jaar hebben vaak de goedkoopste maandelijkse kosten.
 5. Stel je wil verhuizen naar een nieuw kantoor. Hou er dan rekening mee dat de glasvezellijn ook moet meeverhuizen en dat dit 12 weken kost. Vaak levert dit ook extra kosten met zich mee omdat er weer gegraven moet worden. Daarnaast kan het zijn dat de afstand die gegraven moet worden ver is. De internetleverancier doet dan een voorstel voor een contractverlening en neemt in sommige gevallen een deel van de investering op zich.

De 6 tips van Greatwaves over Zakelijk Glasvezel

Om deze blog af te sluiten hebben we nog 6 tips voor je. Zes? Ja, zes. Want zo zijn we.

 1. Kies voor PremiumEVC 1:1. Dat is internet zonder overboeking en dat zorgt ervoor dat je de bandbreedte die je neemt altijd krijgt.
 2. Kies voor een termijn van 3 of 5 jaar. Dit scheelt ontzettend veel geld in installatiekosten en maandelijkse kosten.
 3. Kies een termijn die synchroon loopt met je huurtermijn. Zo loop je geen risico op hoge verhuiskosten of abonnementen die nog doorlopen na je huurtermijn.
 4. Neem het abonnement wat bij je past. We zien veel klanten met een te hoog internetabonnement dat nauwelijks gebruikt wordt. Wij monitoren dat en zorgen ervoor dat een klant niet teveel betaalt.
 5. Vraag meerdere offertes aan bij verschillende leveranciers. Dit kan soms honderden euro’s schelen per maand.
 6. Zakelijk Glasvezel is na de looptermijn maandelijks opzegbaar! En laat je niks anders wijs maken :)
Arrow Left icon Naar overzicht

Lees verder...

CaseAfbeelding bij artikel Easytoys (EDC)

Katja PoltavetsOct 15, 2021

Easytoys (EDC)

Met 8000m2 aan magazijn en 3000m2 in aanbouw is EDC Retail (beter bekend van EasyToys) één van de snelst groeiende warenhuizen van Nederland. Wij droegen een steentje bij aan hun online verbinding. Lees meer

CaseAfbeelding bij artikel Otrium: online fashion outlet

Katja PoltavetsOct 11, 2021

Otrium: online fashion outlet

De online designer fashion-outlet Otrium had binnen één maand een full service internet oplossing nodig voor hun nieuwe pand. Wij gingen de uitdaging aan regelden internet & wifi voor ze. Lees meer

CaseAfbeelding bij artikel RDW: Self Driving Challenge

Katja PoltavetsSep 8, 2021

RDW: Self Driving Challenge

Studententeams maken een kart zelfrijdend en laten die vervolgens zo snel en foutloos mogelijk racen op TT Assen. En de wifi voor deze zelfrijdende scheurijzers? No problem, dat regelen wij! Lees meer

Kun jij wel een beetje Greatwaves gebruiken?

Super gaaf! Neem dan gelijk even contact met ons op voor een vrijblijvend gesprek. Voor ons is geen mission impossible! Bel ons op 050 211 24 69 of vraag meteen een offerte aan.

Neem nu contact met ons op

info@greatwaves.nl
050 211 24 69