Naar overzichtLaatst bijgewerkt op 30 dec. 2021

Het raadsel van Zakelijk Glasvezel

Zo snel als licht

Stel, je hebt een bedrijf en je wilt het snelste internet dat er maar is, dan ben je aangewezen op glasvezel. Je komt dan in een ongelukkig doolhof aan prijzen en opties terecht. Hier alvast wat tips!

Op zoek naar het beste zakelijke internet? Lees ook dit artikel over de 5 beste (groot) zakelijke internet leveranciers. óf laat het ons gratis voor jullie uitzoeken..

Wanneer heb je als bedrijf glasvezel nodig?

Je hebt Zakelijk Glasvezel nodig als:

 1. Je met veel collega’s of bedrijven gebruik maakt van één internetverbinding
 2. Je bedrijf veel bestanden naar het internet stuurt (uploaden)
 3. Je bedrijf stilstaat als je eventjes offline bent
 4. Er op jouw locatie geen ander alternatief beschikbaar is.

Hier komt het grofweg op neer: glasvezel is meestal vanaf 25+ collega’s noodzakelijk. Goede alternatieven (zoals Coax) bieden vanaf dat punt vaak te weinig uploadsnelheid. Een glasvezellijn heeft als voordeel dat de uploadsnelheid net zo hoog is als de downloadsnelheid. Dit is bij VDSL en Coax niet het geval.

Wat zijn de voordelen van Zakelijk Glasvezel?

Er zijn er een aantal goede redenen waarom je voor Zakelijk Glasvezel kunt kiezen:

 1. De maximumsnelheid van glasvezel is véél hoger dan van andere types internet. Glasvezel kun je krijgen tot wel 10Gb/s. Dat is 10x sneller dan het snelste coaxabonnement.
 2. Glasvezel is symmetrisch, wat betekent dat de uploadsnelheid gelijk staat aan de downloadsnelheid. Een glasvezellijn van 100Mbit/s heeft dit voor zowel de upload als download. Vergelijk dit met het snelste coaxabonnement van 500Mbit/s, deze heeft maar 50Mbit/s upload, dat is 10%!
 3. Je kunt Zakelijk Glasvezel krijgen zonder overboeking. De meeste internetverbindingen (zoals coax en VDSL) zijn op basis van overboeking. De opgegeven snelheden haal je alleen als het niet al te druk is in de buurt. Zo kan het dus voorkomen dat je een snelle internetverbinding hebt, maar dat je internet simpelweg op is.
 4. Zakelijk Glasvezel heeft minder storingen. In geval van een storing zijn deze contractueel sneller opgelost. Zo is er aan ‘uptime’ garantie van bijvoorbeeld 99.97%. Bijvoorbeeld: je internet mag er maximaal 13 minuten per maand of 2.5 uur per jaar uit liggen. Mocht je meer storingen hebben, dan krijg je geld terug vanuit hun boeteclausule.

Wat zijn de nadelen van Zakelijk Glasvezel?

Er kleven een aantal nadelen aan Zakelijk Glasvezel. Deze heb ik daarom even voor je op een rijtje gezet:

 1. Het is duurder dan COAX en VDSL. De kosten van Zakelijk Glasvezel bestaan uit twee componenten, de aansluiting en de internetverbinding. De aansluiting, ook vaak de ‘acces’ genoemd, kost ergens tussen de 200 en 250 euro. Het internetabonnement hangt af van de snelheid die afgenomen is en varieert tussen 130 en 850 euro per maand.
 2. Elke leverancier heeft weer andere voorwaarden en iets andere prijzen. Laat je daarom goed adviseren voor je de keuze maakt welke internetleverancier je kiest. Zorg er ook voor dat je ICT partij zélf partner is van de internetleverancier. Dit levert korte lijntjes op en zorgt ervoor dat een storing goed en snel opgepakt kan worden, tussenhandelaars leveren alleen maar tragere oplostijden op.
 3. Glasvezel kost gemiddeld 12-16 weken voordat het geleverd kan worden. Houd hier dus rekening mee bij het uitzoeken van een nieuw kantoor.
 4. De loopduur van Zakelijk Glasvezel is vaak meerjarig. Dit komt doordat je korting krijgt op de eenmalige aansluitkosten bij een langere contractduur. Contracten van 3 of 5 jaar hebben vaak de goedkoopste maandelijkse kosten.
 5. Stel je wil verhuizen naar een nieuw kantoor. Hou er dan rekening mee dat de glasvezellijn ook moet meeverhuizen en dat dit 12-16 weken kost. Vaak levert dit ook extra kosten met zich mee omdat er weer gegraven moet worden. Daarnaast kan het zijn dat de afstand die gegraven moet worden ver is. De internetleverancier doet dan een voorstel voor een contractverlening en neemt in sommige gevallen een deel van de investering op zich.

De 6 tips van Greatwaves over Zakelijk Glasvezel

Om deze blog af te sluiten hebben we nog 6 tips voor je. Zes? Ja, zes. Want zo zijn we.

 1. Kies Zakelijk Glasvezel (Fttb) en bijvoorkeur zonder overboeking dit zorgt ervoor dat je de bandbreedte die je neemt altijd krijgt en dat de voorwaarden goed zijn. Lees ook dit artikel over de 5 beste (groot) zakelijke internet leveranciers.
 2. Kies voor een termijn van 3 of 5 jaar. Dit scheelt ontzettend veel geld in installatiekosten en maandelijkse kosten.
 3. Kies een termijn die synchroon loopt met je huurtermijn. Zo loop je geen risico op hoge verhuiskosten of abonnementen die nog doorlopen na je huurtermijn.
 4. Neem het abonnement wat bij je past. We zien veel klanten met een te hoog internetabonnement dat nauwelijks gebruikt wordt. Wij monitoren dat en zorgen ervoor dat een klant niet teveel betaalt.
 5. Vraag meerdere offertes aan bij verschillende leveranciers. Dit kan soms honderden euro’s schelen per maand. Wij zoeken het gratis voor je uit.
 6. Zakelijk Glasvezel is na de looptermijn maandelijks opzegbaar! En laat je niks anders wijs maken :)
Naar overzicht

Lees verder...

Klantcases
Afbeelding bij artikel Workdistrict

Katja Poltavets10 aug. 2022

Workdistrict

Wat doe je als je over twee weken in je pand kunt, maar je nog 18 weken moet wachten tot je glasvezel is aangelegd? Dan zetten wij een Starlink op je dak :) Lees meer

Tips
Afbeelding bij artikel 3 warehousing webinars

Katja Poltavets28 jun. 2022

3 warehousing webinars

Wil je het maximale uit je internetoplossing halen voor jouw magazijn? Check onze 3 webinars voor alle uitdagingen en oplossingen voor wifi voor warehousing. Lees meer

Tips
Afbeelding bij artikel 7 nadelen van WiFi-as-a-Service

Wouter Zijlstra7 jun. 2022

7 nadelen van WiFi-as-a-Service

Wouter vertelt je aan de hand van concrete nadelen waarom hij geen fan is van WiFi-as-a-Service én voor welke dienst je dus beter wél kunt kiezen. Lees meer

Kun jij wel een beetje Greatwaves gebruiken?

Super gaaf! Neem dan gelijk even contact met ons op voor een vrijblijvend gesprek. Voor ons is geen mission impossible! Bel ons op 050 211 24 69 of vraag meteen een offerte aan.

Neem nu contact met ons op

info@greatwaves.nl
050 211 24 69