Naar overzichtLaatst bijgewerkt op 26 jan 2021

Wat is een mesh-netwerk? Wij leggen het uit

Een mesh-netwerk is een manier om je wifi netwerk uit te breiden zonder dat je netwerkbekabeling aanlegt. Dit is makkelijk, maar er kleven ook voordelen en nadelen aan. Die lees je hieronder.

Wat is een Mesh-netwerk?

Een mesh-netwerk is een systeem van onderling draadloos verbonden wifi zenders om je wifi netwerk mee uit te breiden met extra signaal door je huis of kantoor.

Wat zijn de voordelen van een mesh-netwerk?

Het voordeel van een mesh-netwerk is dat je geen netwerkbekabeling hoeft aan te leggen. De wifi zenders maken een draadloze verbinding met elkaar en de nodes (onderdelen van je mesh netwerk) hebben alleen stroom nodig.

Wat zijn de nadelen van een mesh-netwerk?

Het nadeel van een mesh-netwerk is dat het een stuk minder goed werkt dan bekabelde wifi zenders. Alle draadloze verbindingen hebben last van muren, mensen & apparaten. De onderliggende verbinding tussen je mesh zenders (nodes) hebben hier dus ook last van. De verbinding kan hierdoor gaan haperen en de snelheid kan fluctueren. Dit effect wordt sterker naarmate je verder van het basisstation bent verwijderd.

Is een mesh-netwerk geschikt voor kantoor?

Nee, voor een kantoor zul je wifi zenders bekabeld moeten aansluiten voor het beste resultaat. In dit artikel leggen we uit waarom. Greatwaves regelt geweldig wifi voor bedrijven, vraag kosteloos een offerte aan.

Wat is het verschil tussen een mesh-netwerk en een wifi-netwerk?

Bij een wifi-netwerk worden alle wifi zenders bekabeld, deze kabels komen uit op een centraal punt zoals een router of een switch. Dit is anders bij een mesh-netwerk, daar zijn de zenders onderling verbonden verbonden. Heel handig, maar dit zorgt voor extra vertraging en instabiliteit.

Wat is het verschil tussen een mesh-satelliet en een wifi-repeater?

Een wifi-repeater versterkt alleen het signaal wat het hoort, je kunt het vergelijken met een megafoon.  Een mesh-satteliet maakt eerst een onderliggende snelweg aan tussen de wifi zenders voor de communicatie en stuurt daarbij ook een eigen signaal uit waar je apparaten mee kunt verbinden. Een stuk slimmer systeem dus.

Hoeveel nodes heb je nodig voor een optimale dekking?

Wij adviseren een wifi-zender per 100 vierkante meter, tenzij er een dikke muur tussenzit of veel apparaten het signaal moeten gebruiken. Dit advies geldt ook voor mesh nodes. Het hangt dus af van hoe groot je kantoor of huis is.

Is mesh beter dan internet met een ethernetkabel?

Nee, een ethernetkabel zorgt er voor dat er geen verlies optreed door muren, mensen en apparaten. Een mesh systeem verbind draadloos en heeft hier wél last van, dit is dus altijd een onstabielere, tragere oplossing.

Wat is een backhaul?

Mesh zenders maken verbinding met elkaar met een onderliggende snelweg waar alleen deze mesh zenders informatie over heen&weer sturen. Dit zorgt voor een stabielere verbinding. Dit wordt een backhaul genoemt.

Werkt wifi-mesh beter met wifi6E?

Ja! Dit komt omdat de nieuwste wifi-mesh systemen gebruik maken van een onderlinge draadloze verbinding (backhaul) op basis van de nieuwe wifi6E standaard. Doordat het nog erg rustig is op deze nieuwe frequenties wordt de onderlinge draadloze verbinding een stuk sneller en betrouwbaarder. Het nadeel is dat je apparaten niet met deze nieuwe standaard verbinden. In dit artikel vertellen we je meer over wifi 6E

Kun je een mesh-netwerk ook bekabelen?

Ja! Het is een super goed idee om je mesh netwerk te bekabelen. Hier wordt je internet & wifi een stuk sneller en betrouwbaarder van.

Over de auteur

Begon Greatwaves ooit als Wouter wifi. Houdt zich inmiddels vooral bezig met het ondersteunen van het team, marketing en verkoop. Dol op techniek, maar mag er inmiddels niet al te veel meer aanzitten ;-).