Waarom werken we niet wat vaker ergens anders?

 

Ik zit op stoel 7A, aan het raam in een spotgoedkope Ryanair vlucht. Mede-ondernemer Bart en ik zijn inmiddels weer op weg terug naar Nederland. We vonden het te koud worden in Groningen en besloten een vliegticket te boeken. Het leek me leuk om deze ervaring te delen

1.    Werken op afstand is écht niet alleen voor ondernemers.

Ik ben 100% van mening dat bijna iedereen een bepaald gedeelte van het werk volledig locatie- onafhankelijk kan uitvoeren. Hoeveel van jouw werk bestaat uit e-mailen, bellen, overleggen en typen? Ik gok een aardig stuk. Veel van de taken die je in je functie hebt kunnen prima op een andere locatie. Moderne werkgevers zoals Voys doen het al een tijdje. Maar ook bij grotere organisaties zie je steeds vaker ‘company resorts’, al zijn deze vaak gecombineerd met een (verplichte) cursus.

2.    Op vakantie werken is geen inbreuk op je werk-privé balans.

Ik hoor vaak mensen zeggen “Als ik op vakantie ben dan wil ik echt niet werken en mijn telefoon gaat gewoon uit”. Ik heb 1.5 jaar onderzoek gedaan naar werk-privé balans en ik snap het, écht.

Maar we hebben het hier niet over een traditionele vakantie maar een werkvakantie. Je stapt in het vliegtuig met de ambitie om de volgende ochtend gewoon naar je werk te gaan. Het is alleen verplaatst naar een tafel aan een zwembad in een villa in Spanje. Dan klinkt het ineens niet gek, toch?

Zie het niet als een inbreuk op je privéleven maar het verlengde ervan. Zet op vakantie met je familie gerust je telefoon uit, maar noem het niet in een zin met werken op afstand.

Misschien moet ik de vraag omdraaien waarom zou je liever je Skype vergadering op kantoor willen doen dan aan het zwembad met 25°? Ik zou het wel weten.

3.    Werken op afstand is niet ergonomisch. But who cares (1 van 2).

Op kantoor heb ik een ergonomische werkplek ingericht met een goed scherm, bureaustoel en een werkomgeving die ervoor zorgt dat ik regelmatig rondwandel en koffie haal. Afgelopen week zat ik afwisselend aan een eettafel, loungestoel en kon ik het scherm aanzienlijk minder goed lezen.

Ja, een kantoortuin is ingericht om jou zo ergonomisch mogelijk te laten werken en een werkvakantie is dat in principe niet. Maar, het is ook belangrijk om ontspannen te werken en je werkhouding af te wisselen. Oftewel, dat past dan weer prima. Als je het balans weet te vinden (bijvoorbeeld buiten zitten onder een zonnescherm) is het hemels.

4.    Werken op afstand is niet productief. But who cares (2 van 2).

Op onze werkvakantie waren de dagen kort en de nachten lang. Ik ga daarom écht niet beweren dat een werkweek op kantoor net zo productief is een werkweek in het buitenland. Er is alleen één probleem met die redenatie. Wat versta je onder productiviteit? Is dat het aantal mailtjes wat je de deur uit gooit? Het aantal belletjes wat je doet? Of is dat een doel met een bredere visie, zoals “Je bedrijf verder brengen” of “De juiste stappen zetten in mijn carrière”.

Een werkvakantie met collega’s kan verrassend productief zijn. Je bent bezig met je normale werkzaamheden maar de rest van de tijd ben je (voor je plezier) ook bezig met nadenken en sparren over je werk. Je leert van anderen door te praten over ervaringen en toekomstplannen. De visies van anderen kunnen jou weer verder helpen. Super productief. Maar inderdaad, ik heb deze week inderdaad minder mailtjes gestuurd dan normaal. Is dat erg? Absoluut niet.

5.    Werken op afstand levert je meer op dan dat het kost.

Ja, het kost geld om op reis te gaan. Maar het zorgt er ook voor dat je nieuwe mensen leert kennen, ideeën opdoet, kritisch naar je eigen processen gaat kijken en wellicht bij thuiskomst wel denkt “Ik ga het nu hélemaal anders doen”. Het níét op werkvakantie gaan is dus een uitstekende korte termijn strategie, maar jezelf blijven uitdagen en prikkelen levert je ‘in the long run’ waarschijnlijk meer op. In het slechtste geval heb je een fijne tijd gehad.

6.    Een jacuzzi is fantastisch.

Wist je dat Einstein de term ‘Eureka!’ voor het eerst uitsprak in bad? Ik begrijp volledig waarom. Deze week zijn we letterlijk élke avond in de Jacuzzi gaan zitten. De sparsessies die daaruit voorkwamen waren geniaal en op een gegeven moment leek het wel een Startup Weekend. Waren alle ideeën even geniaal? Nee, maar het maakte de hersenen wel weer heerlijk los. Zoals Bart ineens uitsprak :“Ik heb nu voor het eerst in tijden weer een idee die hélemaal niks met mijn core business te maken heeft.” Gaaf toch? Wellicht was het de Sangria, maar ik wijt het aan de bubbels.

7.    Richt je processen zo in dat je weg kan.

Wij zorgen bij Slimmer wifi ervoor dat het internet bij bedrijven altijd blijft draaien. Vroeger deed ik alles zelf binnen mijn bedrijf en dat betekende tegelijkertijd dat ik ook niet echt weg kon gaan. Immers, stel dat een klant offline is en ik zit in Uzbekistan? Klant kwijt, klant boos, en terecht ook. Ik was als ware de ‘single point of failure’ binnen het bedrijf.

Ik ben daarom een tijd geleden begonnen met het uitbreiden en het redundant maken van kennis binnen ons team. Ik vind dat iedereen in het bedrijf over voldoende kennis en documentatie moet beschikken om als één van ons er niet is de taken (wellicht iets minder efficiënt) alsnog op te pakken. Ik weet dus hoe onze advertentiecampagnes werken, Talitha weet hoe je met een klant in gesprek moet en Thomas weet precies wat hij moet doen als er een storing is.

Het enige wat je dan nog nodig hebt om rustig weg te gaan is het vertrouwen dat het bedrijf zich wel red zonder je.

8.    Mijn drie tips voor werken op afstand.

  1. Richt je processen zo in dat je de vrijheid hebt om weg te kunnen. Kijk kritisch naar je werk en vraag je af, voor welke dingen ben ik nou echt fysiek nodig? Kan dat ook een week later? Vast wel.

  2. Zorg voor gezelschap met een soortgelijke mindset. Dit zorgt ervoor dat je voldoende productief bent in de breedste zin.

  3. Ga het doen! Het verfrist je hoofd en verlegt je focus. Het is een prachtige investering voor je toekomst.

  4. (Bonus tip: Zorg dat er een beetje goed wifi is, of neem iemand van Slimmer wifi mee ;-))

Tot slot, Bart, Peter Jaap, Bas & Timothy. Bedankt. Het was fantastisch. We gaan volgend jaar weer.

 
Wouter Zijlstra